jueves, 13 agosto 2020 8:13

L'espectacularitat sonora i visual del corn alpí envaeix l'església de Sant Pere Màrtir

No tots els dies es té l'oportunitat d'escoltar (i presenciar) en directe el so del corn alpí. De fet, es tracta d'una "primícia al Principat", ha destacat el director artístic del Festival Internacional Orgue&nd, Ignacio Ribas. És en el marc d'aquest festival que Carlo Torlontano ha portat per primera vegada aquest instrument a Andorra, per a un concert que farà aquest dissabte a la nit a l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany, acompanyat de l'organista Francesco di Lernia. Per seduir al màxim de públic, però també per permetre'ls tenir molt a prop un instrument que ja usaven els pastors dels Alps a l'antiguitat, s'ha organitzat una jornada de portes obertes al mateix escenari del concert, aquest dissabte al migdia.

Una vintena de persones han assistit a aquesta classe magistral de Torlontano i Di Lernia. El tub immens del corn alpí és el que més a seduït als presents. Un instrument que se sent a quilòmetres de distància, i que s'utilitzava per enviar senyals, també de perill, ha explicat Torlontano. "No és habitual" poder tenir tant a prop el corn alpí, ha destacat un dels presents a les portes obertes, Antoni Noguero, que a la vegada ha celebrat que, encara que siguin més aviat "desconegudes", és facin activitats culturals d'aquestes característiques a Andorra.

Torlontano ha fet sonar la potència del corn alpí, per conjugar-la amb el so de l'orgue de Sant Pere, tocat per Di Lernia. L'orgue és un instrument molt complet, ha explicat el músic, amb molta maniobra de sonoritats (i així ho ha demostrat aquest migdia), que permet transferir tot tipus de música composta per d'altres instruments.

El duo italià actuarà aquesta nit a les 21.30 hores, en un concert que servirà per cloure la 18a edició del Festival Orgue&nd. Tocaran obres de concert per a orgue i corn alpí, al costat d'obres d'orgue sol que abasten des del Barroc fins al present. De fet, tal com ha destacat el propi Ribas, el corn alpí és un intrument molt vinculat a la trompa moderna (vindria a ser el corn alpí embolicat, ha explicat).

Artículos similares