jueves, 13 agosto 2020 10:12

Agricultura diu que l'objectiu és la diversificació però mantenint el volum que genera el conreu del tabac

Tenint en compte la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, en la qual s'està treballant per mantenir l'estatus del tabac durant un període de 20 anys durant el qual s'haurà de reduir la dependència a aquest sector, el director d'Agricultura, Landry Riba, ha assenyalat aquest dijous que l'objectiu és treballar per diversificar el sector agrícola, però sense reduir els ingressos que genera el tabac, sinó incorporant noves activitats que serveixin de complement i que redueixin el percentatge de dependència a aquest conreu. De fet, Riba ha reconegut que trobar un substitut per al conreu del tabac és "pràcticament descartable", per una qüestió de rendiment, tenint en compte que l'altitud mitjana del país és molt elevada i que hi ha poca superfície per conrear.
   
De la mateixa manera s'ha expressat el president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), Xavier Coma, que creu que més que alternatives, s'han de buscar complements al conreu del tabac. Coma ha afegit que des de l'associació ja s'han fet propostes, però ha dit que és massa aviat per donar-les a conèixer.

Coincidint amb l'acte de benedicció del bestiar d'Ordino, Riba ha assegurat que la ramaderia ja és un primer punt de diversificació, i d'altres complements poden ser la vinya, el cultiu de navius -tenint en compte que algunes explotacions ja estan involucrades en el pla de recerca sobre aquest producte-, les trumfes, els ous, o la mel. "Tot això és el que finalment d'alguna manera s'haurà de democratitzar" i aconseguir diversificar l'activitat generant noves fonts d'ingressos per disminuir el percentatge que actualment representa el tabac.

El director d'Agricultura, però, aposta per mantenir el volum d'ingressos que genera aquest conreu. Com a exemple, ha indicat que si en una explotació avui dia el tabac representa el 70% de l'activitat, l'objectiu no és que acabi sent zero, sinó un 30%, "però que el revingut en euros continuï sent el mateix". 
  
Landry Riba també ha assenyalat que aquestes activitats complementàries no han de suposar una dedicació de temps completa, perquè "si no, no és viable".

Artículos similares