Compartir

Diuen els experts que la d'aquest any serà una de les més espectaculars dels últims anys. Entre l'11 i el 13 d'agost la pluja d'estels serà més visible i fins a cinc vegades més intensa, ja que se'n podran veure fins a 500 per hora.

L'astrònom del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger (Lleida) Joan Pujol coneix totes les claus per aconseguir una observació excellent d'aquest fenomen i en fa gala en una entrevista a La Vanguardia.

Pujol és un bon coneixedor del cel que, a més, fa una feina intensa de difusió de l'astronomia a Andorra. Així que prenem bona nota de les pistes que ens dóna per a gaudir d'allò més d'aquesta cita amb els estels del cel.

Els millors 'observatoris' del Principat

Segons Pujol, el gran avantatge que té Andorra per a l'observació de fenòmens astronòmics és que es pot arribar a les parts altes amb facilitat, ja sigui per carretera o bé per telecabina. I això és ideal perquè són llocs on no influeixen la illuminació de les poblacions.

Pel que fa als millors punts per observar els Perseids, l'expert astrònom assegura que qualsevol lloc d'Andorra és vàlid mentre sigui fosc i elevat. Però assenyala especialment com a bons llocs d'observació: el coll d'Envalira, el Pas de la Casa, la part superior de la vall d'Incles, el llac d'Engolasters, els Cortals de Sispony o el pàrquing de l'estació de Pal.

Consells per a una bona observació

Pujol també enumera tota una sèrie de consells perquè l'observació de la pluja d'estels sigui rodona:

1. allunyar-se dels llocs amb molta llum

2. buscar un lloc orientat cap al nord-est, perquè és on es poden veure els estels fugaços. Ens podem ajudar amb la brúixola del mòbil, si no localitzem l'estrella Polar

3. anar-hi com més tard millor, perquè el lloc per on apareixen els meteors és la constellació de Perseu i està situada a l'est. A causa de la rotació de la Terra, com més tard sigui, més fosc estarà el cel en aquella direcció, i els meteors apareixeran més alts respecte a la línia de l'horitzó

4. observar drets no va bé, així que també convé anar a l'observació amb totes les comoditats per poder gaudir de l'espectacle: unes gandules de platja per seure, un termos amb beguda i una manta, si estem en un lloc fresc com les cotes altes d'Andorra