viernes, 25 septiembre 2020 7:52

Qui serà el proper Raonador del Ciutadà?

Josep Rodríguez finalitza el mandat com a Raonador del Ciutadà al setembre, després de sis anys improrrogables al capdavant de la institució, i, segons la ruleta de possibles candidats iniciada per la Radio i Televisió d'Andorra, fins a sis són els candidats a succeir-lo. Josep Duró, Marc Vila, Mireia Canturri, Maria Pilar Riba, Magda Mata i Montserrat Ronchera s'han postulat assumir el relleu.

El Consell General és qui nomena el Raonador “amb el vot favorable de dues terceres parts dels seus membres, en primera votació”, tal com figura a la Llei de creació del l'òrgan del juny del 1998, o per majoria absoluta en una hipotètica segona volta.

De tots ells, només Mireia Canturri i Marc Vila, que són advocats, estan directament relacionats amb el món de la justícia. Tots els candidats han estat o estan vinculats a la política excepte Canturri, però Duró, Vila i Riba són els que han figurat en primera línia i han ocupat càrrecs de més responsabilitat.

La responsabilitat del Raonador del Ciutadà és vetllar pels drets i llibertats dels ciutadans davant l'administració pública (Govern, comuns, CASS, FEDA, el centre hospitalari…). No pot actuar en casos judicialitzats ni en assumptes entre particulars.

Des de principi de juny ha vist ampliades les competències per garantir els drets de les persones amb discapacitats, de les víctimes del racisme i de la discriminació.