lunes, 28 septiembre 2020 5:33

Una seixantena de persones descobreixen els encants d'Engolasters

L'arribada de l'estiu porta una de les activitats més clàssiques de FEDA per aquestes dates, com és la visita nocturna al Camí Hidroelèctric d'Engolasters, una de les quals ha tingut lloc aquest dijous al vespre. Una activitat encabida en les Nits d'estiu de FEDA Cultura que va destinada a ensenyar indrets desconeguts amb un al·licient atípic, la foscor.

La guia del museu de l'Electricitat, Joana Teixeira, ha destacat la bona acceptació que tenen aquest tipus de visites, ja que enguany s'ha decidit només realitzar una sessió per dia -a diferència d'altres anys en què se'n feien dues-, però en contrapartida s'ha ampliat l'aforament fins a les 60 persones. Teixeira ha remarcat que “ja tenim llista d'espera en algunes visites de l'agost perquè presenten aspectes més nous, mentre que d'altres més clàssiques com la visita al camí funcionen perquè són més conegudes”.

En aquest sentit, la guia també ha posat en relleu que, fins ara, la majoria de persones que assistien a aquestes visites eren del país, tot i que els darrers anys aquesta tendència s'ha anat equilibrant, ja que “s'ha fet molta publicitat fora de les nostres fronteres i això ajuda al fet que vingui gent de fora a interessar-se específicament en les visites”.

El recorregut s'ha iniciat a la casa dels Guardes, on els visitants han vist el motor de l'antic funicular i han conegut els detalls d'aquesta eina. L'itinerari prossegueix fins a la vàlvula de capçalera que es troba descoberta i va utilitzar-se del 1934 al 1994, seixanta anys d'història elèctrica que els visitants han trobat d'allò més curiós.

Un cop allà, el camí segueix cap a les galeries subterrànies del dic, on el guia d'Engolasters ha explicat les diferents funcions que duien a terme els treballadors de la zona. Precisament, l'entramat subterrani ha estat un dels elements que més ha satisfet als visitants ja que, segons ha explicat Teixeira, “aquesta part només es pot veure fent la visita i de nit té un plus”.

La visita ha finalitzat a la part alta de la presa on els assistents han tingut l'oportunitat de fer un mos, i també de gaudir de les vistes del llac sota la llum de la lluna. D'altra banda, el pròxim 26 d'agost hi haurà una nova visita al Camí Hidroelèctric amb la participació de l'Assumpta Mercader, per tal d'explicar diverses llegendes sobre Engolasters. Les visites continuaran fins al pròxim 22 de setembre i aniran alternant el museu i el Camí Hidroelèctric. A més, la darrera visita comptarà amb un factor novedós, com és la teatralització de l'activitat ambientant el museu als anys 30.