Compartir

El Govern ha aprovat la licitació de la col·locació d'una xarxa d'estacions hidrològiques i climàtiques a les capçaleres de rius i torrents. L'objectiu és preveure possibles riscos per a la seguretat de les persones i dels béns, de manera que les estacions mesuraran les diferents variables que alerten de les crescudes en els torrents i rius, com són el cabal i l'alçada de la làmina d'aigua, entre altres paràmetres, i efectuaran l'enviament de dades en temps real mitjançant sistema de telefonia GSM.  

Les estacions de mesura de cabal actuals, gestionades per Partimoni Natural en el marc de l'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, estan ubicades a la part baixa dels tres rius principals, Valira del Nord, Valira d'Orient i Gran Valira, de manera que no són suficients per prevenir els riscos d'inundació quan els episodis de precipitacions intenses es produeixen a les parts més elevades.

Les diferents estacions hidrològiques comptaran amb bateria i placa fotovoltaica per tal que funcionin de manera autònoma, tenint en compte la seva situació geogràfica fora de nuclis de població. L'emplaçament d'aquestes estacions està distribuït per tot el territori en diversos ponts de diferents rius, com ara el pont de les Mines de Llorts, el dels Esquirols d'Arinsal, el dels Agrels a Xixerella, el pont aigües amunt de la presa de FEDA a Ransol, el pont de l'Aigüerola, el pont de la Bartra a Encamp, el del Sessenat a Escaldes, i el pont sobre el riu d'Os a Bixessarri. Les dades obtingudes seran gestionades pel Servei de Meteorologia del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat. 

D'altra banda, el Govern ha aprovat aquest dimecres dues adjudicacions a la parròquia d'Escaldes-Endordany. En primer lloc, els treballs de rehabilitació del pont sobre el riu Madriu al punt quilomètric 1 de la CG2. El cost de les obres és de 138.600 euros i serviran per solucionar els problemes de juntes, baranes, serveis i corrosió d'algunes parts. També s'ha adjudicat el condicionament de les noves dependències del Centre d'Autoaprenentatge de Català a Escaldes-Engordany, que se situarà als baixos del número 4 del carrer Esteve Albert. El cost dels treballs ascendeix a 181.000 euros i s'allargaran durant catorze setmanes.