Compartir

El director de Seguretat i Control d'Andorra Telecom, Cèsar Marquina, pren part aquest divendres i dissabte del primer seminari europeu de ciberseguretat que se celebra a la localitat espanyola d'Astorga. El fòrum, organitzat per l'Associació Europea d'Autònoms i Petites empreses (SESCA), compta amb experts europeus en seguretat de la informació que analitzen al llarg d'aquests dos dies aspectes relacionats amb la ciberseguretat i la nova normativa europea de protecció de dades que, a partir del 25 de maig del 2018, preveu dures sancions per a les empreses que deixin desprotegida la seva informació. Aquest seminari ajudarà les empreses a reduir riscos i la responsabilitat associada a aquests riscos, i centrarà el debat en la ciberseguretat al núvol, l'Iot o Internet de les coses o els atacs a mòbils, entre altres aspectes clau.

Marquina ha estat l'encarregat d'obrir amb la seva ponència una taula rodona amb experts internacionals sobre la col·laboració entre el sector públic i el privat. La ponència ha girat al voltant de les mesures de seguretat implementades per Andorra Telecom per protegir la xarxa andorrana de telecomunicacions i les particularitats del model andorrà on, davant l'absència d'un Centre de Resposta davant Emergències Informàtiques (CERT), és l'operadora de telecomunicacions qui assumeix les seves funcions. També ha presentat com a cas pràctic els atacs de denegació de servei viscuts per Andorra l'estiu passat a càrrec d'una xarxa internacional de ciberdelinqüents i que van ser objecte d'un pla de seguretat coordinat per Andorra Telecom sota la supervisió del Govern.

A més, ha indicat que “la legislació internacional cada cop reforça el concepte que les empreses, fins i tot les més petites, han de vetllar per la informació que custodien i, per tant, que estan obligades a extremar les mesures de seguretat per evitar-ne la filtració”. El director ha precisat que les darreres crisis internacionals han evidenciat que ja no és un problema tan sols de les grans corporacions, sinó que són les petites precisament les més fàcils d'atacar per part dels ciberdelinqüents.