domingo, 20 septiembre 2020 1:09

Continua la preocupació ciutadana per la manca de feina i els salaris baixos

La manca de feina i l'atur són el principal problema del Principat pel 10% dels ciutadans d'Andorra. Així ho reflecteixen les dades del primer Observatori del 2017, presentat aquest dijous al matí pel Centre de Recerca Sociològica (CERS) de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). Un percentatge que creix dos punts respecte l'Observatori del segon semestre del 2016. Tot i això, el director del CRES, Joan Micó, assenyala que la manca de feina “té un component estacionari que provoca una inflació de la resposta en els observatoris que es realitzen el primer semestre de l'any”. A més, Micó assenyala que és una dada “molt baixa en relació a com estava els altres anys.”

Precisament la preocupació descendeix de manera clara si la comparem amb la del 2015, quan la manca de feina era el principal problema del Principat pel 30% dels enquestats i més encara si la mirem respecte els anys de crisi, concretament el 2012, quan la xifra s'enfilava fins al 50%. L'amoïnament respecte els salaris baixos, que es col·loca en la setena preocupació més important pels enquestats, continua al voltant del 10%, una xifra que es manté en aquests percentatges des del 2015. “La gent que té menys estudis i la gent més gran és qui acostuma a situar aquesta problemàtica com la principal”, afirma el director del CRES.

La preocupació al voltant de les infraestructures i els equipaments creix respecte les xifres que es van presentar el segon semestre del 2016: en aquells moments les infraestructures preocupaven a l'11% dels enquestats, mentre que actualment és considerat com el principal problema del país pel 13% dels ciutadans. Dins d'aquesta percepció dels ciutadans, en destaca la demanda d'ampliació i millora del transport públic o la queixa que és massa car. 

L'habitatge i la vida cars
“Des de fa un any i mig, la tendència està canviant a causa de l'alteració de l'escenari, i sembla que les problemàtiques principals d'abans de la crisi tornen a repuntar”: així de clar ha estat Micó quan s'ha referit a l'augment de la preocupació dels enquestats en relació a l'habitatge i al nivell de vida car. Totes dues preocupacions creixen respecte els observatoris realitzats el primer i segon semestre del 2016. Aquest any, poc abans de l'esclat de la crisi, aquestes preocupacions eren les principals per més d'un 50% dels enquestats. L'increment és petit però constant i això fa indicar al president del CRES que cal estar atents a aquest canvi de tendència per confirmar-lo o desmentir-lo.