Quantcast

Últim repàs a nivell intern de l'esborrany final de la modificació de la Llei del règim electoral

Els cònsols de les diverses parròquies han fet l'últim repàs a nivell intern de l'esborrany final de la modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts. El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, ha assegurat que “el 90% ja està donat per bo, tot i que queda pendent matisar algunes modificacions”.

El principal canvi que s'incorpora és la participació ciutadana a les meses electorals per participar en l'escrutini, modificació que respon a la reclamació del Consell d'Europa. La primera proposta contemplava que aquesta participació fos obligatòria, però finalment s'ha acordat que fos voluntària i, per tant, s'ha hagut d'establir un procés d'elecció.

Aquest procediment consistirà en un sorteig entre les persones del llistat electoral, de les quals en sortiran vint seleccionats, que tindran cinc dies, des que se'ls comunica que han estat escollits, per contestar de manera afirmativa o negativa. En total, es necessita un titular i dos suplents per cada mesa electoral.

Altres canvis que s'introduiran seran la possibilitat d'accés d'observadors internacionals durant l'escrutini i l'obligació que totes les parròquies disposin de cabines adaptades per persones amb discapacitats funcionals. A més, s'allarguen dos terminis: el període hàbil per publicar les llistes electorals s'amplia de tres a sis dies i la presentació de candidatures, que estava fixada en cinc dies, s'amplia a set.

Segons ha assegurat Torres, la intenció és presentar la llei a tràmit parlamentari durant aquest mes de juliol i que, de cara a la tardor, pugui ser aprovada perquè ja sigui operativa a les properes eleccions generals. 

Comentarios de Facebook