Compartir

L'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra -entitat impulsada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà- inicia el cinquè cicle ONCA Bàsic. La primera actuació tindrà lloc el dissabte 8 de juliol, a càrrec del quartet Doppler i la proposta 'L'últim quartet'. El dissabte 15 de juliol serà el torn del trio Endo Lab amb el programa 'Live Project', i el dimecres 26 de juliol actuarà el Quartet amb oboè.

El dissabte 8 de juliol, a les 21 hores, al museu nacional de l'Automòbil a Encamp, el quartet Doppler, format per Pere Bardagí i Maria Roca (violins), Josep Bracero (viola) i Manuel Martínez del Fresno (violoncel), presentaran 'L'últim quartet'. Es tracta d'un programa que se centra en els moviments dels últims quartets dels grans compositors clàssics i romàntics, per la maduresa dels mateixos autors en el moment d'escriure aquestes obres i perquè són les pàgines més boniques de la literatura per a quartet de corda.

El dissabte 15 de juliol, a les 21 hores, serà el torn del trio Endo Lab, amb una proposta ben diferent protagonitzada per Jordi Claret (violoncel), que estarà acompanyat de Morris Gabo al 'hang' i d'una cantant. L'actuació, titulada 'Live Project', es farà al soler de la Casa Rull de Sispony. Segons Jordi Claret, “el programa neix de la necessitat de sortir de la partitura i crear música pròpia, més personal i intuïtiva. Un procés d'obrir la ment d'un mateix i viatjar a través dels sons, del ritme i de l'ambient del moment. S'escoltaran peces lentes amb textures que es van sobreposant les unes a les altres, peces més rítmiques i ràpides, sons elèctrics a partir dels efectes dels pedalers, i tot un seguit de peces que fan un concert poc convencional”. Els dos concerts formen part de les Nits d'estiu als museus i compten amb la col·laboració del departament de Museus d'Andorra. Per assistir-hi cal fer la reserva prèvia.

El dimecres 26 de juliol, a les 21 hores, el Quartet amb oboè format per dos músics de l'ONCA, Alexandre Arajol (violí) i Jordi Claret (violoncel), i per dos col·laboradors de la formació andorrana, Albert Flores (viola) i Òscar Diago (oboè), actuaran a l'església de Sant Martí de la Cortinada amb motiu de les Nits obertes d'Ordino. El concert brinda l'oportunitat de sentir l'oboè, un instrument poc habitual en format de música de cambra i principalment orquestral. Dins del programa ofert, assumeix el paper més brillant del conjunt: el de solista. El concert compta amb la col·laboració del comú d'Ordino i per assistir-hi cal fer la reserva prèvia.

Fora del cicle ONCA Bàsic, organitzat per la Fundació ONCA i en el marc de les Nits d'estiu als museus, el museu de la Moto de Canillo ha organitzat un concert en format ONCA Bàsic, que es durà a terme el dimecres 9 d'agost, a les 22 hores. Un duo de cordes amb les instrumentistes de l'ONCA Laia Capdevila i Mireia Planas, a la viola i al violoncel, respectivament, presentaran el programa 'Toc de greu'. L'actuació oferirà un recorregut per la música del segle XVIII al segle XX, un viatge musical per estils i èpoques diferents amb els compositors Stamitz, Beethoven, Clarke, Piston i Lutoslawski.