domingo, 27 septiembre 2020 6:45

El Govern fa una crida a la població per trobar famílies d'acollida

L'afavoriment a l'acollida d'infants ha estat el tema principal de la conferència que s'ha dut a terme aquest dijous al vespre, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, en la qual hi ha participat un professor expert en aquest aspecte, el secretari de la Fundació Jacqueline Pradère, Josep Manzano, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

El titular d'Afers Socials ha destacat la necessitat de trobar noves famílies d'acollida, atès que "és la mesura de protecció més important i l'hem de potenciar molt més". El ministre ha recalcat que aquest tipus de format permet al jove disposar d'un nucli familiar, ja que d'aquesta manera "s'aporta protecció al jove i no suposa un trencament afectiu tan important".

Espot també ha recalcat que la voluntat és que aquesta borsa de famílies creixi amb una perspectiva a llarg termini, per tal de disposar "d'un nombre suficientment important per quan les necessitats sobrevinguin". Malgrat això, el titular d'Afers Socials ha reconegut l'alta capacitat d'infants que en aquest moment hi ha a la Gavernera, tot i que ha explicat que en aquests moments "si ja era una necessitat fa temps, ara més, malgrat que no és cap urgència". A més, també ha reconegut que per afavorir la introducció de noves famílies "farem un procés el menys feixuc possible".

El professor del departament de Treball Social de la Universitat de Deusto al País Basc, Félix Arrieta, ha estat l'encarregat d'oferir una conferència sota el títol 'L'acolliment familiar com a mesura de protecció infantil", aquest dijous a la tarda al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. En la xerrada, Arrieta ha remarcat la importància d'aquest tipus de recurs, per tal "d'oferir un entorn".

A més, el professor ha destacat que aquesta tasca no només s'ha de dur a terme des de les institucions públiques, atès que "l'acolliment és una mesura més econòmica que l'internament". El conferenciant ha destacat que "la família forma part d'un engrenatge més ampli", ja que no es troben sols en tot aquest procés. "S'ha de tenir en compte que l'acolliment no és una adopció", segons ha remarcat Arrieta, ja que les famílies compten amb el suport de diferents agents a mesura que l'infant va creixent.

A banda de la conferència també s'ha realitzat la projecció del documental 'Acolliment familiar, un tresor amagat', el qual narra l'experiència de dues famílies d'acollida i dos joves extutelats –un que ha residit a la Gavernera i l'altre en família aliena–. Cal recordar que en l'actualitat la Gavernera acull un total de 29 infants, una xifra superior a la ideal que situa el llindar en 25 joves. Per aquest motiu, un dels objectius del Govern és reduir aquesta xifra i incrementar les famílies d'acollida alienes –que no tenen cap vincle familiar amb l'infant–, perquè en aquests moments només n'hi ha quatre a la borsa de famílies.

La realització d'aquest tipus d'accions, entre les quals s'inclou la xerrada i el documental, s'emmarquen en els projectes vinculats al conveni que recentment van signar el Govern i la Fundació Jacqueline Pradère, per tal d'afavorir la promoció de l'acolliment familiar.