Compartir

El proper dilluns 5 de juny se celebra el Dia mundial del medi ambient, una efemèride que té origen l’any 1972 a l’Assemblea General de les Nacions Unides que va reunir-se a Estocolm. Aquest any el tema escollit per recalcar la cita és 'Connectar les persones amb la natura', amb l’ànim de visitar els espais naturals per apreciar la seva bellesa i el seu valor, tant a la ciutat com al camp. 

Una de les iniciatives que tenen lloc a Andorra que responen a aquest esperit són les expedicions per a turistes que organitzen, en col·laboració, el CENMA i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, amb el suport d'Earthwath Institute, Andorra Turisme i el comú d’Ordino. L’objectiu d’aquestes expedicions és que els visitants s’impliquin en l’estudi de caràcter científic dels efectes del canvi climàtic sobre el medi natural en un país de muntanya.

Earthwatch Institute és una ONG dedicada a la conservació del medi ambient a través de la col·laboració ciutadana i involucra als seus participants a la recerca científica i en l’educació amb l’objectiu de promoure la comprensió i les accions necessàries per fomentar el desenvolupament sostenible. Les expedicions que es duen a terme a Andorra porten el nom de Wildlife of the Changing Andorran Pyrenees, ja que Andorra i els Pirineus són un observatori ideal per l’impacte del canvi global a les comunitats naturals a causa de la seva condició muntanyosa. 

En total, aquest any 2017 seran nou equips internacionals que visitaran la vall d’Ordino entre el maig i l’octubre. Cada grup passarà nou dies a Andorra treballant directament amb la fauna i flora d’alta muntanya per descobrir com el canvi climàtic està modificant aquest hàbitat i quines adaptacions es generen per tolerar-lo. Aquest mes de maig ja han vingut les dues primeres expedicions, amb una vintena de participants d’arreu del món. Un dels objectius d’aquest projecte, a més de promoure el turisme de tipus científic, és aconseguir que persones interessades en aquest tipus d’investigacions puguin desplaçar-se a Andorra i participar-hi activament.