Compartir

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el professor Jean-Claude Chevalier han signat aquest divendres el contracte de donació a l'Arxiu Nacional d'Andorra (ANA) del fons Isabelle Sandy (1884-1975) per part de Chevalier, especialista en l'obra d'aquesta escriptora francesa.

Jean-Claude Chevalier ja va lliurar a l'ANA el 24 de març del 2016 el fons de documents, objecte de la signatura d'aquest divendres, que formen part del llegat d'Isabelle Sandy, de l'any 1884 al 1975, i que van ser recuperats pel professor els anys 1970 i 1989. Es tracta d'un fons compost per documentació personal d'Isabelle Sandy (correspondència), contractes d'edició, originals manuscrits i mecanografiats entre els quals destaquem el d''Andorre ou les hommes d'airain'; originals manuscrits de poemes, de cròniques periodístiques i literàries de l'autora, llibretes amb esborranys de contes, fotografies familiars i llibres editats per l'autora. 

Ambdues parts reconeixen el valor cultural i per a la investigació, en general, de la documentació objecte d'aquest contracte de donació. Es valora l'interès públic col·lectiu que té aquest bé documental i es considera convenient i necessari fer-ne el lliurament al Govern d'Andorra, amb destí a l'Arxiu Nacional d'Andorra, per tal de garantir la seva conservació i divulgació entre els investigadors i la societat en general.

Amb l'ingrés d'aquest important fons, l'Arxiu Nacional completa la documentació relativa a Isabelle Sandy de què ja disposava amb la cedida el 2001 per Daniela Sirès, centrada en la realització de l'adaptació cinematogràfica de la novel·la 'Andorra o els homes d'aram' (1942), i el dossier sobre el litigi que va tenir lloc entre Isabelle Sandy i Emile Couzinet (Burgus Film), productor i director. Es completa també el conjunt d'obres de Sandy conservades per la Biblioteca Nacional d'Andorra. 

L'Arxiu procedirà a l'organització, restauració i reproducció dels dos fons per posar el fons documental a la disposició dels investigadors i del públic en general i per divulgar-lo. Amb aquest fons es completa el coneixement de l'obra i de la vida d'Isabelle Sandy, i permet tenir una visió àmplia del seu treball, i una documentació que ens permetrà organitzar activitats i accions culturals de difusió de l'obra i de la persona que va ser, indiscutiblement, l'ambaixadora literària d'Andorra. 

El ministeri de Cultura, Joventut i Esports agraeix la generositat del professor Jean-Claude Chevalier, gran estudiós i coneixedor de l'obra de Sandy, per compartir el reconeixement i el respecte vers la figura d'Isabelle Sandy.