Compartir

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha reconegut aquest dijous la “problemàtica” de la manca de pisos de lloguer disponibles. Així, ha destacat que la recuperació econòmica i el fet que hi hagi més treballadors està generant una major demanda de pisos i, per altra banda, ha assenyalat el fet que el volum d'apartaments turístics s'ha “doblat” en els darrers cinc anys i ja s'arriba a més d'11.000 llits. Creu que amb la nova llei de l'allotjament turístic hi pot haver més pisos disponibles.

De fet, la nova normativa fixarà unes condicions més dures per als apartaments turístics i, per tant, Camp confia que “es freni el creixement” que s'ha donat en els darrers anys i que, per tant, hi pugui haver més habitatges disponibles per als residents.

També comparteix aquesta visió el president de la Fiabci Andorra, Jordi Ribó, que ha dit que “amb l'arribada dels apartaments turístics hi ha hagut una baixada de l'oferta dels apartaments de lloguer i la demanda ha augmentat, amb la qual cosa és lògic que hi hagi mancances”, i ha afegit que molta gent que fins ara no s'havia plantejat vendre també ho està fent, el que també repercuteix en l'oferta d'habitatges de lloguer. Quant al volum que hi hauria de pisos buits, Ribó ha destacat que no tenen xifres però que no tenen constància que siguin “tants com es diu”.

Camp ha remarcat que el sector immobiliari està creixent per sobre del que ho fan altres sectors. Així, al 2015 ho va fer un 2,1%. En aquest sentit, ha posat en relleu el pes del sector en el PIB del país, que ha xifra en un 10%, i ha afegit que durant el 2016 es van crear més immobiliàries que no pas es van destruir; així, se'n van obrir 24 i en van tancar cinc, la qual cosa fa que el volum total se situés en 224 immobiliàries, lluny encara de les 267 que hi havia el 2007.

I sobre la marxa del sector, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha detallat que el comú va tancar el 2016 amb una recaptació en concepte d'impost de transmissions patrimonials d'1,3 milions; és a dir, “dues vegades més” que el 2015, i durant aquest primer trimestre ja s'han recaptat 350.000 euros, el doble del mateix trimestre de l'any 2016.

Per últim, Camp ha destacat que el sector haurà de desenvolupar, al seu entendre, una oferta d'habitatges d'alt nivell, ja que és “una mancança” que hi ha al país per al nou tipus de resident que està arribant. Ribó ha conclòs que els promotors estan ja apostant per aquest negoci.