viernes, 25 septiembre 2020 16:13

El Centre de Tractament de Residus no registra cap ultrapassament de les emissions l'últim semestre

La comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus (CTR) ha mantingut, aquest dimecres, una reunió en què s’han presentat els balanços del 2016 en els àmbits de l’aigua, l’aire i el sòl, així com el balanç de funcionament del CTR de l’octubre al març del 2017. Del balanç de funcionament se n’extreu que no s’ha registrat cap ultrapassament de les emissions. 

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha presidit la comissió, que també compta amb representants del ministeri de Salut, del comú d’Andorra la Vella, un representant dels cònsols, un representant de l’empresa concessionària del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, dos representants de les entitats de defensa del medi ambient i un representant de les entitats associatives veïnes de la zona. 

La comissió té per objecte recollir informació sobre la quantitat i la qualitat dels residus tractats o abocats i sobre qualsevol incidència en el funcionament normal del Centre de Tractament Tèrmic de Residus, així com dels plans de control i vigilància i proposar les mesures correctores que es considerin necessàries. A més, té l’objectiu de promoure la informació als ciutadans en relació als impactes sobre la salut pública i el medi ambient de la instal·lació. 

En aquest sentit, s’han presentat els balanços del 2016 relacionats amb l’aigua, l’aire i el sòl, que mostren que les concentracions respecten en tots els casos els valors reglamentaris i els valors de referència. Així mateix, s’ha presentat el balanç de funcionament d’octubre al març del 2017, en el qual no s’ha registrat cap ultrapassament de les emissions. 

D’altra banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha traslladat a la comissió la petició dels consellers de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient d’encomanar un estudi d’impacte de la importació de residus. Tenint en compte que ja existeixen diversos estudis vàlids en aquesta matèria, però també l’interès detectat per part de la ciutadania respecte a aquesta qüestió, la comissió d’Informació i Vigilància ha acordat incrementar la divulgació i la informació relacionada amb el trasllat de residus. 

Alguns dels membres de la comissió van visitar, aquesta setmana, la central de cogeneració de Soldeu per conèixer el seu funcionament.