lunes, 28 septiembre 2020 15:17

La contractació de transfronterers va a l'alça

Les darreres dades sobre quotes d'immigració de transfronterers, les persones que viuen a la comarca de l'Alt Urgell i treballen a Andorra, estan vivint una evolució positiva. Així ho ha celebrat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Aquest 2017, i respecte a fa un any, ha crescut el nombre de noves contractacions, “però és que l'any passat ja n'hi havia més que dos anys enrere”, ha informat.

Per exemple, en el cas de les contractacions de fronterers per a la temporada d'hivern, l'augment d'aquest 2016-2017 ha estat del 23,18%. S'ha passat de les 69 a les 85 contractacions, setze treballadors més. Pel que fa al consum de la quota general entre novembre del 2016 i abril del 2017, Andorra va contractar 67 transfronterers pels 51 del mateix període un any abans. En aquest cas, l'increment és del 31,3%. Finalment, pel que fa al període d'entre maig i octubre, en aquest cas amb dades del 2015 i 2016, s'ha passat de les 35 a les 57.

Els motius d'aquesta tendència a l'alça, ha valorat Batalla, són la pròpia recuperació econòmica constatada des d'Andorra, però també “les estratègies utilitzades” entre les administracions de tots dos països, “que han anat funcionant i han donat noves oportunitats” a treballadors alturgellencs. Com a exemples, l'alcalde de la Seu ha citat els 'workshops' realitzats amb empreses del territori i possibles treballadors, que han generat un nombre de contractes laborals “bastant significatiu”. Però també ha ressalatat les formacions que des del ministeri d'Interior d'Andorra s'ha fet a agents ocupacionals de la comarca, perquè coneguin tots els tràmits necessaris per fer-se fronterer i així ho transmetin als interressats, o les relacions entre els serveis d'ocupació de Catalunya i d'Andorra. L'objectiu sempre és el mateix: “minimitzar la distància entre el mercat laboral andorrà i la gent que viu a la Seu i busca feina”.

Actualment, ha informat Batalla, hi ha més de 1.500 transfronterers, una xifra encara inferior a les d'abans de la crisi, així que “encara hi ha feina a fer”, ha ressaltat.