Compartir

L'Auditori Nacional d'Andorra a Ordino acull aquest dimarts la presentació de la publicació 'L'art de l'època moderna a Andorra. Segles XVI-XVIII', dels doctors en història de l'art Joan Bosch Ballbona i Francesc Miralpeix Vilamala. Aquesta publicació ha estat coordinada pel Departament de Patrimoni Cultural i editada pel Govern d'Andorra. El llibre és una mirada del segle XXI sobre la producció artística dels segles XVI al XVIII que s'ha conservat al Principat i que aspira a situar-la en la gran cartografia de l'art europeu. 

Els historiadors revelen la riquesa d'aquest episodi artístic a Andorra que va esdevenir allunyat dels centres de l'avantguarda. Bosch i Miralpeix articulen un relat rigorós però accessible dirigit a un gran públic. Destaquen les històries de la història de Miquel Ramells i Guiu Borgonyó, autors del moment més esplendorós de l'art a Andorra, es descobreixen com els pintors que la historiografia havia anomenat el Mestre de Canillo, tots dos artífexs d'un llenguatge pictòric que s'ha de considerar entre els més atractius del segon terç del segle XVI. El catàleg conté també el testimoni que l'art de les parròquies andorranes es beneficiava de la circulació de la cultura gràfica renaixentista i barroca europea. 

Els autors de 'L'art de l'època moderna a Andorra. Segles XVI-XVIII' presenten una seqüència ordenada del conjunt d'obres d'art patrimoni d'aquests segles tan prolífics. També es narra de manera molt intensa les trajectòries dels autors Antoni Tremulles, Isidre Clusa, Joan Casanoves i fets puntuals com l'arribada a Sant Julià de Lòria de dues pintures de l'entorn d'Antoni Viladomat, el gran pintor barceloní de la primera meitat del segle XVIII. Els historiadors aprofundeixen a entendre les maneres plàstiques tan elementals d'alguns artesans que semblen treballar fora de qualsevol codi estilístic. 

En aquest sentit s'analitza la densa trajectòria del Mestre d'Ansaloga, un autor enigmàtic del qual no s'ha aconseguit deslliurar de l'anonimat. 'L'Art de l'època moderna a Andorra' és un gran llibre de més de 400 pàgines il·lustrat amb fotografies d'Àlex Tena, de les obres al voltant de les quals els investigadors de la Universitat de Girona Joan Bosch i Francesc Miralpeix, han construït un relat històric per entendre i contextualitzar una producció artística plena d'encant. 

Presentada com un catàleg, la publicació és el resultat de deu anys d'investigació per part dels historiadors amb la complicitat de l'equip de conservadors i restauradors del Departament de Patrimoni Cultural. Paral·lelament, aquest departament ha desenvolupat una operació patrimonial de gran valor, restaurant una part substancial de les obres exposades a estudi en aquest llibre.