Compartir

L’Acord de París, que aquest divendres ha dipositat a la seu de l'ONU Elisenda Vives, la representant permanent d'Andorra a l'ens supranacional, es va obrir a signatura el passat 22 d’abril del 2016, Dia Mundial de la Terra, a la seu de les Nacions Unides a Nova York. El cap de Govern, Toni Martí, juntament amb 174 representants de les parts, van participar a la cerimònia de signatura presidida pel llavors secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Fins a la data, és l’acord internacional que més suports ha obtingut en el moment de la seva obertura a signatura.
 
L’Acord de París va entrar en vigor el passat 4 de novembre del 2016, un cop es va assolir la ratificació d’almenys 55 parts del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que representessin almenys el 55% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle.

Aquest instrument jurídic internacional té com a objectius mantenir l'augment de la temperatura mitjana del planeta per sota dels 2 graus centígrads i tendir cap als 1,5 graus centígrads, respecte dels nivells preindustrials; augmentar la capacitat d’adaptació dels Estats als efectes adversos del canvi climàtic, per mitjà de la promoció d’un model de desenvolupament sostenible i de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle; i situar els fluxos financers a un nivell compatible amb un desenvolupament sostenible de baixes emissions.

Tot i que les emissions del país només representen el 0,00112% de les emissions globals, Andorra pateix directament els efectes adversos del canvi climàtic amb un augment de temperatura de 0,20 graus per dècada i una reducció de precipitacions d’almenys 45 milímetres per dècada. És per aquest motiu que Andorra ha volgut donar, des del primer moment, seguiment a les negociacions sobre el canvi climàtic als fòrums internacionals. El dipòsit de l’instrument de ratificació permet Andorra sumar-se als compromisos i els esforços de la comunitat internacional per fer front al canvi climàtic i esdevenir el 140è Estat part que ratifica l’esmentat acord.