sábado, 8 agosto 2020 4:50

L'Ambaixada farceix de cultura catalana, espanyola i iberoamericana la programació per a la primavera i l'estiu

"Fer arribar a Andorra la cultura espanyola que no arriba pels mecanismes normals del mercat -a través d'exposicions, concerts i presentacions d'obres-, contribuir al coneixement de la Unió Europea i del procés de construcció europeu a Andorra -mitjançant un cicle de conferències-, i contribuir al desenvolupament de la dimensió iberoamericana d'Andorra, amb un diàleg amb el poeta Juan Malpartida", aquestes són les tres línies d'actuació que ha seguit l'Ambaixada d'Espanya a l'hora de programar un seguit d'activitats culturals per a la temporada de primavera i estiu.

Aquest mateix dimecres s'enceta la part literària amb la conferència de la catedràtica de filologia hispànica de la Universitat de Saragossa, María Pilar Benítez, sobre la figura de María Moliner, que dona nom al centre educatiu espanyol del Principat.

El diumenge 25 d'abril, dos dies després de Sant Jordi, l'Ambaixada ha programat una lectura pública del 'Quixot' a la seu de la Margineda del col·legi espanyol Maria Moliner, que serà oberta al públic. "Volem que cada any el 'Quixot' vagi acompanyat d'una obra de referència de la literatura catalana, i enguany serà 'Tirant lo Blanc', amb la qual cosa tindrem un diàleg o un torneig entre llibres de cavalleria", ha observat Montobbio.

Cada any l'Ambaixada mira de promoure dos aniversaris, i enguany seran el centenari del naixement de Gloria Fuertes i el 150 aniversari del naixement de Blasco Ibáñez. En el cas de la poetessa espanyola, l'Auditori Nacional acollirà, el proper 26 d'abril, un concert en què la cantant Sílvia Comes interpretarà obres del seu disc 'Fuertes'. "Tindrem l'oportunitat d'apropar al Principat la figura d'aquesta dona, que va ser una referència poètica i també de reivindicació del feminisme", ha valorat l'ambaixador.

En el cas de Vicent Blasco Ibáñez, l'Ambaixada ha programat, per al 24 d'agost -en el marc del festival Internacional d'Orgue d'Andorra-, un concert d'aquest instrument que reflectirà el so d'una pel·lícula musicada i relacionada amb la figura del periodista i polític valencià. També s'oferirà una conferència i una exposició sobre l'escriptor.

Una altra línia de l'àmbit literari que promou l'Ambaixada és la presentació de llibres de poesia en llengua catalana. "El desembre passat vam acollir la presentació del llibre 'Filtracions', d'Àlex Susanna, i el 23 de maig constitueix un honor per a nosaltres tenir aquí una de les referències de la poesia en català, Carles Duarte, amb el seu últim llibre 'Memòria de la llum'.

En una altra línia d'actuació, l'Ambaixada espanyola té previst promoure les relacions i el coneixement mutu entre el Principat i la Unió Europea. En aquest sentit han programat, entre el maig i el juny, el cicle de conferències 'Diàlegs europeus a Andorra', en els quals intervindran el catedràtic de la Universitat de Barcelona, Andreu Olesti, per parlar de les llibertats del mercat interior; el president de l'Institut Europeu per la Mediterrània, Sesén Florensa, per parlar dels acords d'associació dels països mediterranis amb la UE; el periodista Andrés Ortega, que explicarà escenaris de futur del procés de construcció europea; i Federico Steinberg, sobre els aspectes econòmics de la UE.

Finalment, en l'àmbit dels diàlegs iberoamericans, l'Ambaixada portarà abans de l'estiu Juan Malpartida qui, "a part de ser un excel·lent poeta, és el director de la revista 'Cuadernos Hispanoamericanos', de referència per al coneixement mutu de la literatura hispanoamericana", ha valorat Montobbio.

Artículos similares