Compartir

Investigadors alemanys de la Universitat Ruhr de Bochum (Alemanya) han revelat en un article publicat a 'eLife' quina és la veritable raó per la qual naixem esquerrans o destres. Actualment, entre un 10% i un 15% de la població és esquerrana, 1% ambidiestra i la resta destra.

Fins fa poc es creia que les diferències entre l'activitat de l'hemisferi esquerre i dret determinava utilitzar un costat o un altre. És a dir, es pensava que aquesta inclinació venia determinada pel cervell. L'estudi ha revelat el moment en què es realitza la inclinació cap a ser esquerrà o dretà. Els investigadors han conclòs que es produeix durant l'embaràs i en la medul·la espinal, no en el cervell.

Els científics van detectar que el fetus comença a desenvolupar diferències genètiques d'acord amb les seves preferències d'esquerra o dreta a les vuit setmanes de gestació. L'expressió de certs gens de la medul·la espinal que s'encarreguen de controlar el moviment de les cames i els braços és diferent per a cada un d'aquests grups.

A més, els investigadors han descobert que la preferència per utilitzar una mà o una altra depèn de factors ambientals produïts durant l'embaràs i que estan encara per determinar. D'aquesta manera els científics han constatat que aquesta preferència no ve escrita des del principi en l'ADN, com van pensar en un primer moment.

Segons els experts, les influències ambientals afecten de diferent manera a l'esquerra o la dreta de la medul·la espinal” i això explicaria la raó per la qual les persones som destres o esquerranes des del desenvolupament del fetus.