Compartir

El Govern ha aprovat aquest dimecres en Consell de Ministres el projecte de llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes. Tal com ha posat en relleu el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, això “no deixa de ser un primer pas en el compromís del Govern no només de donar empara a les víctimes de tràfic d’éssers humans sinó també a les persones que tinguin la condició de refugiats” i durant les “properes setmanes” es tirarà endavant el projecte de llei que ha de donar cobertura a les persones que puguin sol·licitar asil al país.
 
El text que ha aprovat aquest dimecres el Govern deriva de l’entrada en vigor, el 2011, del Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans i que ha suposat un seguit de recomanacions per part del Comitè de les Parts del Grup de Lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans (GRETA) i que fins ara havien donat peu a modificacions penals. D’aquesta manera, segons ha posat en relleu Espot, calia ara implementar les recomanacions en els vessants que tenen a veure amb la prevenció i la protecció de les víctimes. 
Un dels aspectes més destacats d’aquest text és que es fixa un període de reflexió i recuperació per a les víctimes del tràfic d’éssers humans de tres mesos més altres tres addicionals en què podran viure al país tot i que no tinguin permís d’Immigració i, a més, no podran ser foragitats. Esgotat aquest període podran demanar una autorització de residència i treball tot i que no entri dins els reglaments de quota i, a més, en aquesta concessió del permís no es tindran en compte els requisits de cohesió social (no hauran de recórrer al Servei d’Ocupació) ni la prioritat per als nacionals dels països que han signat el Trilateral, de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu. 

També tindran dret, durant el període de reflexió, a un seguit de prestacions socials per a la seva recuperació física, psicològica i social. Així els cobriran les necessitats bàsiques de manutenció, higiene, allotjament i roba. I a més, també tindran cobertura sanitària al cent per cent, accés als ajuts a l’estudi i el pagament del retorn al seu país o a un altre si la víctima ho demana.