Compartir

Al Regne Unit , la detecció de metalls preciosos és un passatemps relativament comú.

Dos amics, Mark Hambleton , de 59 anys, i Joe Khanià , de 60, van trobar, el passat mes de desembre, joies pertanyents a l'Edat de Ferro mentre rastrejaven un prat al comtat de Sttafordshire .

la troballa es compon de tres collarets i un braçalet . Les joies pesen entre 32 i 230 grams , i tenen un contingut d'or de, almenys, el 80 per cent . És el tresor més antic descobert al Regne Unit .

Segons informacions del diari Metro , el botí ha estat batejat com 'Els Torques de l'Edat de Ferro de Leekfrith ", en honor a la ubicació on va ser trobat. la troballa ha estat declarat' tresor arqueològic 'per un tribunal especial. Ian Smith , jutge d'aquesta cort, ha declarat que les peces trobades daten d'entre els 400 i 250 anys AC .

Per la seva banda, Julia Farley , comissària de les col·leccions de l'Edat de Ferro britànica i europea del Museu Britànic de Londres , ha assegurat que el descobriment és de " rellevància internacional ". " Els torques segurament van pertànyer a dones riques i poderoses, potser eren persones del continent que es van casar amb gent de la comunitat local. (…) Esbrinar com aquests objectes van acabar amb cura enterrats en un camp del comtat de Sttafordshire ens aportarà una valuosa informació sobre com era l'Edat de Ferro ", va continuar Farley en les seves declaracions.

les autoritats han manifestat el seu interès per comprar les peces per a la seva exhibició pública. En principi, el valor dels objectes pot ser altíssim però és la Comissió Nacional d'Avaluació de Tresors l'organisme responsable de taxar el seu preu.

Per la seva banda, Hambleton i Khanià han declarat que pensen compartir els guanys del tresor amb Stuart Heath , amo del prat on es van trobar les joies. Ja se sap, qui té un amic, té un tresor.