miércoles, 23 septiembre 2020 12:48

El Govern contractarà una empresa especialitzada en drons per donar suport als Bombers

Les aeronaus no tripulades, pilotades remotament i més conegudes com a drons, són cada vegada més presents en la nostra societat. Van començar a emprar-se sobretot per oci, però a poc a poc se'n comença a definir la seva utilitat més enllà de la diversió. Són aparells que poden ajudar en tasques de rescat, emergències o reconeixement de zones difícilment accessibles a peu. I arriben al lloc dels fets amb molt poc temps, superant condicions climatològiques adverses o fums contaminants o tòxics. A més, se'ls pot incorporar càmeres fotogràfiques, tèrmiques, detectors de gasos i de temperatura. Per aquest motiu, el Govern ha decidit introduir aquests aparells per donar suport a les tasques que realitza el Cos de Bombers.

Així, el pressupost per aquest 2017 inclou una partida per contractar una empresa que ofereixi servei de manipulació i vol de drons. Un cop entri en vigor el pressupost, informa el Govern, es convocarà un concurs per licitar, i posteriorment adjudicar, la prestació de serveis de drons. La voluntat és tancar un contracte amb l'empresa guanyadora per hores anuals treballades, les quals encara estan per determinar.

Els drons, defensa l'Executiu, donaran suport, per exemple, en la recerca de persones desaparegudes; en catàstrofes, per poder fer reconeixement de les zones afectades; en incendis, “per visualitzar esdeveniments a temps real”, com la dimensió o els danys causats; en rescats, per transportar kits d'emergència en llocs poc accessibles”; i en allaus, per “traslladar materials perillosos com els explosius” o localitzar víctimes.

D'altra banda, informa el departament de Transports, des que va entrar en vigor el Reglament que regula l'ús dels drons, fa onze mesos, ha rebut una vuitantena de sol·licituds d'autorització de vol. La gran majoria són per fer gravacions, tot i que també n'hi ha per fer aixecaments topogràfics, fumigacions i proves vàries.

Finalment, s'han identificat 38 aeronaus, així com una dotzena d'empreses andorranes que manipulen aquests aparells. Totes elles són candidates al concurs que properament llançarà el Govern.