Compartir

El PS plantejarà als grups parlamentaris l'impuls d'una iniciativa legislativa per permetre el vot dels residents a les eleccions comunals. Ho farà després de conèixer els resultats fets públics ahir per la plataforma de sindicats que durant un any i mig ha fet una enquesta per conèixer l'opinió de la ciutadania en aquesta línia. Recordem que hi van participar prop de 6.700 persones. Entre aquestes, hi ha gairebé 4.000 andorrans que van dir que estaven a favor que les persones que porten més de cinc anys al país puguin votar a les comunals. La secretària d'organització del PS, Susagna Vela, ha explicat que ara temptejaran la resta de partits per veure la seva disponibilitat a fer aquest canvi.

Reaccions dels altres partits

Des de DA, però, el secretari general, Eric Jover, ha refredat una mica aquesta possibilitat. Ha recordat que el dret a vot dels residents s'estableix a través de convenis de reciprocitat, i ha constatat que els andorrans no poden votar a les eleccions municipals de països veïns.
També ha posat de manifest que no es pot comparar un Comú amb un ajuntament. Sigui com sigui, ha deixat la porta oberta a debatre-ho en el marc de l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Per la seva banda, els liberals han destacat que per dur a terme aquesta mesura caldria modificar la Constitució, un fet que no veuen gaire factible. A més, la consellera general, Judith Pallarès, ha apuntat que el seu grup tampoc seria favorable a la mesura, ja que, igual que Jover, ha recordat que els comuns no són equiparables als ajuntaments.

Des d'SDP no s'han mostrat reticents a ampliar el cens electoral, però creuen que permetre el vot als residents no és el camí. El secretari d'organització del partit, Joan-Marc Miralles, també ha destacat que aquesta mesura implicaria un canvi de la Constitució, un fet que ara mateix veu impossible. La proposta d'SDP, en canvi, és una altra. Tot i això, ha considerat que això ja no tindria gaire sentit si es rebaixa a 10 els anys de residència necessaris per obtenir la nacionalitat.