domingo, 9 agosto 2020 5:49

Malgrat la pluja, els Encants d'Escaldes-Engordany tot un èxit

A causa de la pluja, els Encants d'Escaldes-Engordany s'han desplaçat en l'edició d'enguany a la Biblioteca comunal escaldenca, uns metres més avall de la plaça de Sant Pere, indret tradicional on se celebra habitualment després de la Candelera aquesta subhasta de caràcter benèfic.

Precisament, la Cònsol major d'Escaldes-Engordany ha destacat el caràcter tradicional d'aquesta celebració que consisteix a subhastar prop d'una vintena de lots de productes donats pels productors i establiments del país. Una cinquantena de persones s'han reunit a la biblioteca per a celebrar la subhasta dels lots consistents en bulls, bringueres, peus, careta, orelles de porc, pa de pessics, vi dolços i licors d'herbes. Els lots han pogut subhastar-se per un preu aproximat d'entre 300 i 500 euros.

Entre tots els lots, un ha estat sortejat entre els assistents perquè tal i com expliquen des de l'organització, puguin participar tots els nivells adquisitius. En aquest cas, hi han participat massivament, perquè s'han venut abans de començar la subhasta els cent tiquets a raó de cinc euros. En total, han estat recaptats 5.500 euros, que seran donats a Càrites Parroquial.

Cal remuntar-se als orígens d'aquesta tradició per descobrir que durant la primera quinzena de gener el sagristà de la parròquia anava de porta en porta amb la capella de Sant Antoni recollint allò que cada casa li volia donar, en general, bringueres, bulls, etcètera. La subhasta, llavors, tenia lloc el dia de Sant Antoni, i els diners recollits es destinaven a la gent necessitada del poble. I al llarg dels anys, els Encants es van desplaçar al mes de febrer, però han conservat la mateixa essència.

Artículos similares