Quantcast

La terminologia dels drets humans, nou diccionari en línia editat pel TERMCAT

El Govern d'Andorra comunica la col·laboració amb el Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT) per a la publicació de la terminologia dels drets humans. Aquest diccionari recull i defineix més d'un centenar de termes relacionats amb l'esfera dels drets humans, concretament, els principals drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, així com els drets col·lectius i les llibertats fonamentals de les persones; per exemple, s'hi poden trobar termes com ara dret a l'educació, dret a l'habitatge, dret a eleccions lliures, dret al desenvolupament, dret d'asil, dret de vaga o llibertat d'expressió. També inclou algunes entrades referides a violacions greus dels drets humans, com ara crim contra la humanitat, discriminació racial, prostitució forçosa o tortura.

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n'hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s'ha cregut convenient.

Com a material complementari, el TERMCAT ha preparat una infografia de la Declaració Universal dels Drets Humans, en què es pot consultar de forma interactiva els trenta articles de la Declaració i els termes que s'hi esmenten.

Aquest conjunt de termes forma part, alhora, d'un diccionari més ampli, en curs d'elaboració, dedicat a les relacions internacionals. Els drets humans són un àmbit d'interès per si mateixos, i per aquest motiu s'ha considerat oportú avançar la publicació de la terminologia d'aquest sector. El títol forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que aplega més de cent obres dedicades als més diversos camps d'especialitat.
 
La col·laboració entre el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports i el Centre de Terminologia de Catalunya, TERMCAT, es remunta a gairebé dues dècades (1997) amb l'objectiu d'elaborar i editar diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d'especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques.

Aquesta col·laboració s'emmarca en la política del Govern de mantenir relacions amb organismes estrangers a fi de garantir un desenvolupament òptim global de la llengua oficial d'Andorra i de fer créixer i promoure'n el seu vessant més científic. TERMCAT, Centre de Terminologia. Terminologia dels drets humans. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia).

Comentarios de Facebook