Compartir

Com ja referíem ahir, el Tribunal de Corts ha admès a tràmit la querella contra el ministre de Finances i portaveu del Govern d'Andorra, Jordi Cinca, per apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals. La querella l'havia interposat Joan Samarra, l'expresident d'Orfund, que és l'empresa dedicada al negoci de l'or i els diamants on Cinca havia treballat fa anys.

L'admissió a tràmit de la querella l'ha donat a conèixer el bufet d'advocats de l'acusació, Elpidio Silva Abogados. Aquest precisament, és un dels bufets més reconeguts a nivell espanyol pel que fa al dret penal econòmic.

En el comunicat, s'assegura que l'empresa va fer fallida degut a les presumptes actuacions delictives de Cinca, relacionades amb la sostracció de lingots d'or i diamants procedents de Libèria a una empresa B en benefici propi.

Diversos mitjans de comunicació digitals se'n feien ressò, entre ells Crònica Global, mentre la reacció del govern no arribava fins a última hora del vespre.

Comunicat del govern a l'estil Trump: el mitjans interpreten de manera “errònia i esbiaixada”

En un comunicat, l'Executiu andorrà ha volgut deixar clar que l'admissió d'una querella constitueix un tràmit preliminar que té lloc en gairebé la totalitat dels casos. En aquest sentit, afegeix que d'acord amb el Codi de procediment penal, això succeeix quan la querella exposa la comissió de possibles delictes i, al mateix temps, es compleixen els requisits formals que estableix l'article 39 d'aquest codi.

A més, des del Govern han assegurat que el fet que la querella s'admeti a tràmit “no significa en cap cas que hi hagi indicis de delicte, i encara menys que el ministre serà jutjat pel fets objecte de la querella”.

L'Executiu indica que això només s'esdevindria si es dictés un aute de processament, un cop s'haguessin intruït les diligències prèvies escaients i després d'haver pres declaració al ministre. Un fet que recorden que ni tan sols ha tingut lloc encara.

Per tot plegat, el Govern ha lamentat la interpretació “errònia i esbiaixada” que determinats mitjans fan de la qüestió. També ha reafirmat la seva confiança en què les acusacions contingudes en la querella “estan absolutament mancades de fonament”, tal i com asseguren que es demostrarà al llarg de les properes setmanes.

Declaracions de l'oposició: Cinca, dimissió

Per la seva banda, el grup parlamentari liberal ha exigit la dimissió immediata de Cinca, en assegurar que està generant molt mala imatge al país. El vicepresident del grup i president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, s'ha expressat així. Els liberals també han lamentat el pronunciament del Govern sobre la querella, ja que assegura que fa unes valoracions que no li corresponen.