lunes, 28 septiembre 2020 4:33

Punt final definitiu a l'aventura de la Universitat de les Valls

L'octubre del 2008 el Consell General va aprovar la Llei d'autorització de creació de la Universitat de les Valls, una institució impulsada per la Fundació Privada Maria Teresa Ricard (representada per Philip Garcia Ricard) per impartir estudis d'odontologia homologats. L'inici de l'activitat va ser a l'octubre del 2010, després que un any abans el Govern creés el títol de màster en odontologia. Malgrat els passos fets, a poc a poc aquest projecte es va anar apagant, fins arribar al passat abril, en què el ministre d'Educació, Eric Jover, va anunciar l'inici del procediment de tancament del centre, després d'haver constatat un seguit de “mancances”, relacionades amb la seva ubicació (havien d'instal·lar-se a l'antic Hotel Cornella), el pla estratègic i les titulacions. Gairebé un any després, el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat el “cessament definitiu de les activitats, i la cancel·lació del negoci”.

L'edicte arriba després que el 7 de desembre es notifiqués, també a través del BOPA, un expedient de cessament definitiu, ja que el Govern no va poder fer la notificació personal a la fundació, “en no haver recollit la notificació enviada per carta”. Amb la publicació d'aquest dimecres queda constància que la fundació no ha presentat al·legacions a l'expedient de cancel·lació. Ara tenen una nova oportunitat, ja que els interessats tenen deu dies hàbils per “al·legar allò que estimin procedent”. Pasat aquest termini “tindrà efecte el cessament definitiu” i “la cancel·lació del negoci”, informa l'edicte.

El 2013 el centre va rebre els primers alumnes, una dotzena d'estudiants de França, Espanya i Suècia, i tenia perspectives de créixer gràcies a un acord signat amb la Universitat Fernando Pesoa d'Oporto. Però tot es va anar diluint i ja el curs passat la Universitat de les Valls no va tenir cap activitat. Des de l'agost que el Govern va revocar l'oficialitat del pla d'estudis, però no la universitat, a l'espera de si oferia noves formacions. Però els seus impulsors no van fer cap moviment al respecte.

Per tot plegat, i gairebé nou anys després de l'aventura de la universitat d'odontologia, el projecte s'apaga i queda definitivament revocat.