Quantcast

L'IPC tanca l'any en positiu i se situa en el 0,4%

Les dades del Departament d'Estadística facilitades aquest dijous mostren que al desembre l'IPC se situa en el 0,4% positiu. L'IPC no tancava un any en positiu des del 2012, quan l'índex del desembre es va situar llavors en l'1,1%. Les dades del desembre de 2016 també denoten una notable pujada respecte el mes de novembre (0,1% negatiu) i confirma la tendència a l'alça des de l'estiu. L'alimentació, l'habitatge, el transport i l'esbarjo han estat els sectors que més han contribuït en aquest creixement, ja que han augmentat els preus quan l'any anterior els van disminuir. Així mateix, els mobles i serveis per a la llar i els hotels i restaurants han pujat més que no ho van fer l'any anterior, i ensenyament, que l'any anterior va disminuir els preus, enguany els ha mantingut. Només el vestit i calçat i els béns i serveis diversos han tingut un efecte moderador en l'IPC, ja que han abaixat els preus més que l'any anterior.

En termes anyals, els grups de l'IPC que provoquen que la variació del mes de desembre sigui superior a la de novembre són l'esbarjo, principalment per un increment dels preus de la jardineria, animals de companyia i viatges turístics; el transport, com a conseqüència d'un increment dels preus dels carburants i lubricants; l'habitatge, per un augment dels preus dels combustibles líquids i altres; l'alimentació, per un increment dels preus de les llegums i verdures; els hotels, cafès i restaurants; i els mobles i serveis per a la llar; l'ensenyament; i la salut, per l'augment dels productes farmacèutics. Per contra, els grups de l'IPC que moderen la taxa de variació del mes de desembre són béns i serveis diversos, i sobretot, el vestit i calçat.

Pel que fa a la comparació amb els països veïns, l'IPC de França al desembre s'ha situat en el 0,6% positiu. Els preus dels serveis augmenten per la recuperació dels preus del transport aeri i dels serveis d'allotjament. En el cas de l'energia, destaca l'augment dels preus dels productes petroliers, i per últim, els preus de l'alimentació s'incrementen a causa del creixement dels preus dels aliments frescos. Pel que fa a Espanya, l'IPC de desembre es donarà a conèixer aquest divendres. L'avançat era, però, de l'1,5 positiu.

Comentarios de Facebook