viernes, 25 septiembre 2020 19:53

La Biblioteca Digital Mundial publica deu documents que mostren l'evolució del Principat

La Biblioteca Digital Mundial (BDM) ha inclós al seu catàleg de publicacions 10 documents que mostren l'evolució històrica d'Andorra. Aquests documents procedeixen dels fons de la Biblioteca Nacional d'Andorra i de l'Arxiu Nacional d'Andorra. Així, les obres disponibles a través de la Biblioteca Digital Mundial al web https://www.wdl.org/es/search/'q=Andorra són el primer pariatge d'Andorra, 'La Coutume d'Andorre', de Jean Auguste Brutails, 'El Principado de Andorra y su constitución poli'tica', de Francisco Pallerola y Gabriel, 'La cuestión de Andorra', 'La concessió de les Forces Hidràuliques i construcció de carreteres a les Valls d'Andorra', 'La justícia a Andorra' (gravat xilogra'fic), 'El Manual Digest', d'Antoni Fiter, 'El Politar Andorra'', d'Antoni Puig, 'Esquiladors a la casa Cremat d'Anyós' (fotografia) i 'Visura a la plaça Major de Sant Julià de Lòria', de Jean Auguste Brutails.

És la primera vegada que la BDM, projecte desenvolupat per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units en col·laboració amb la Unesco, publica documents facilitats des d'Andorra. El primer document referent al Principat d'Andorra consultable a la BDM provenia d'una digitalització de la Library of Congress del llibre anomenat 'Dos repúblicas pintorescas: Andorra y San Marino', de l'escriptora nord-americana, Virginia Wales Johnson.

La publicació d'aquests 10 documents, s'inscriu en el conveni signat entre el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i la Biblioteca Digital Mundial en el marc de promoure la col·laboració i enteniment internacional i intercultural, ampliar la quantitat i la varietat de continguts culturals a Internet, facilitar els recursos als educadors, estudiosos, i el públic en general, i permetre a les institucions associades reduir la distància digital al seu propi país i amb els altres, segons informen des de l'Executiu.

La missió de la BDM és crear un portal a Internet amb documents representatius dels països participants que introdueixen material de forma gratuïta i en format multilingüe amb l'objectiu d'entendre la cultura de tots els països del món.

Està previst que la informació d'Andorra disponible a la Biblioteca Digital Mundial es vagi ampliant en el futur.