Compartir

'Pedra a pedra', així ha creat l'escaldenc Francesc Barberà una exposició que reprodueix fins a deu edificis emblemàtics d'Andorra, principalment de l'època romànica, i que es poden visitar al Centre d'Art d'Escaldes-Engordany des d'aquest dimecres fins al 28 de gener.  L'objectiu d'aquestes obres és plasmar l'estructura, els relleus i els petits detalls de construccions reals, fetes en pedra, una tasca que necessita “molta paciència”, ja que Barberà agafa les pedres d'un camí a prop de casa seva i les poleix fins a donar-los forma i rebaixar-les.
Reconeix que el més complicat és reproduir de manera curosa les cantonades.

La primera reproducció que va fer va ser Ós de Civís, i després ha anat treballant amb el Pont del Serrat, Sant Cerni de Canillo, Sant Clement de Pal, l'església Sant Esteve o l'església Sant Vicens d'Enclar. L'objectiu és descansar durant una temporada, perquè assegura que després de dos anys els dits es ressenten, i després seguirà amb altres edificis andorrans i de fora del Principat.

Barberà es va introduir en aquest món fa divuit anys a l'Escola d'Art d'Andorra la Vella, on practicava ceràmica, tot i que assegura que el que més li agradava era fer planxes. Reconeix que treballa en aquesta tècnica (que no està classificada) perquè les maquetes en 3D són molt complicades de tenir a casa.