Compartir

Àlex Susanna es defineix com un escriptor “tot terreny”, conegut com a poeta però també amb una trajectòria de narrador, crític literari i en els darrers anys, exercint també de crític d'art. Qui fins al mes de març havia estat president de l'Institut Ramon Llull, ha estat també director de l’editorial Columna, director de la Fundació Caixa Catalunya i actualment director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest gestor cultural es defineix com “un poeta de peus a terra”. Susanna avisa que a 'Filtracions', “el lector que em conegui d’abans m’hi retrobarà” i que per altra banda, els qui no el coneguin “descobriran que és una poesia d’un altre temps, els nostres temps sense temps”. En aquest sentit, l'escriptor defensa que cap gènere com la poesia és el més adient “per reflectir el conjunt de tensions i contradiccions que contenen la nostra vida”.

L'escriptor apunta que els que es viuen actualment són “temps heterogenis, eclèctics, i m’interessen molts tipus de poesia”, insistint en l'escriptura com una acció associada a les experiències vitals. “Els poemes han de ressonar en el lector i ressonaran en cada etapa de la nostra experiència vital”, diu Susanna, que defensa la divulgació de la lectura perquè “invertir un quart d’hora es converteix en la nostra acció més rendible”.

Qui es considera com un “poeta intermitent”, perquè “els poetes no existim”, ha recollit l'experiència dels darrers cinc anys per a contenir-hi cinquanta poemes. Es tracta, com diu ell, de la collita dels darrers anys. Un ritme de publicació habitual “vinculada a algun tipus d’epifania, revelació, il·luminació”, assegura.

Susanna s'ha mostrat “encantat” que se li obrissin les portes de la mà de l'ambaixador per fer la presentació del llibre 'Filtracions' a l'Ambaixada espanyola i “hi accedeixo de grat”. Àlex Susanna recorda precisament com l’Ambaixada espanyola a Holanda va vetar la presentació del llibre ‘Victus’, que l’autor Albert Sánchez Piñol havia de fer a l’Institut Cervantes a Utrech el 2014: “en aquell moment jo estava donant suport a l’acte des de l’Institut Ramon Llull, però és que estic segur que això el propi ambaixador d'Andorra ho criticaria”. La presentació del llibre de Susanna ha comptat amb la presència del també escriptor Albert Villaró.