Quantcast

Martí vol fer el debat al Consell General sobre competències al gener

Demòcrates per Andorra (DA) ha celebrat aquest dilluns al vespre el primer aniversari de les eleccions comunals que els va donar la victòria en cinc parròquies, a més d'una sisena en la qual governen en coalició, Sant Julià de Lòria. L'acte ha estat protagonitzat pels cinc cònsols majors, a més del conseller lauredià Joan Vidal i del conseller de la minoria massanenca Albert Esteve. Els mandataris comunals han repassat els projectes que estan tirant endavant, i han destacat la importància de la victòria de fa un any, ja que malgrat l'esclat de la crisi BPA, “els ciutadans van demostrar que seguien confiant en DA i això ho hem de recordar cada dia”, ha assegurat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

De la seva banda, Vidal ha aprofitat per celebrar que el percentatge d'endeutament del tercer trimestre del 2016 del Comú de Sant Julià de Lòria és un 10% inferior respecte al mateix trimestre del 2015. Respecte a la delicada situació financera de Sant Julià, Martí confia en la solució que pugui aportar el cònsol major, però alhora ha assegurat que des del Govern s'ajuda a les parròquies, recordant el precedent de la Massana.

Tant Marsol, que ha reiterat la seva defensa de la capitalitat, com el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, han fet referència a la necessitat de tirar endavant la reforma de les lleis de Competències i de Transferències. També des d'Escaldes-Engordany, Trini Marín ha defensat la necessitat de sumar esforços entre parròquies per poder oferir millors serveis.

En aquest sentit, Toni Martí ha explicat que la secretària d'Estat Consol Naudí ja ha fet el diagnòstic de cada parròquia, basat en tres premisses: no donar menys del que necessiten, no donar més del necessari, i garantir la solidaritat amb les parròquies que tenen menys ingressos. Per aquest motiu, ha anunciat que estan en disposició de fer un debat obert, per implicar el Consell General, durant el mes de gener, malgrat sigui període entre sessions i malgrat que “alguns ja anuncien segons quins vots si no es fa la llei”. En aquest sentit, el cap de Govern ha garantit que la reforma estarà feta durant l'any vinent per tal que no s'hagin de tornar a congelar les transferències de cara al 2018.

Durant l'acte, que ha aplegat un centenar de persones, s'han fet nombroses referències als intents de desgastar el Govern. Albert Esteve ha defensat la seva manera de fer oposició des d'un vessant constructiu, assegurant que “jo no publico ni pago perquè es publiquin llibres per desgastar contrincants polítics”, en referència a la publicació editada contra el ministre Jordi Cinca. Amb tot, Martí ha assegurat que “som molt cautelosos davant del joc de clavegueres”, cosa que “crec que la ciutadania valora molt”. De fet, el cap de Govern ha descartat convocar eleccions anticipades “mal els hi pesi a uns quants”, tot i que considera que si es produïssin tornaria a guanyar DA. A més, s'ha mostrat convençut que “bona part de la victòria pròxima passarà pels comuns, perquè són qui estan connectats amb la realitat”. 

Comentarios de Facebook