Compartir

Aquest dilluns s'ha inaugurat la desviació d'Ax-les-Thermes, una obra que ha tingut un cost de 69 milions d'euros finançats entre l'estat francès, la regió d'Occitània-Pirineus-Mediterrània i el departament de l'Arieja. L'obra, que va estar aturada durant molts anys, ha trigat 12 anys a ser una realitat i, tal com ha recordat Toni Martí, s'ha pogut acabar gràcies a l'impuls donat per François Hollande i Manuel Valls.

L'acte ha comptat amb la presència del nou primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, i també s'hi han desplaçat les autoritats andorranes, encapçalades pel cap de Govern, Toni Martí, per agrair una inversió que “no només beneficia Ax-les-Thermes sinó també a Andorra”, ja que a partir d'ara es guanyaran 10 minuts en el trajecte entre el Principat i Tolosa. Juntament amb Martí, han estat presents el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, el síndic general, Vicenç Mateu, i l'ambaixadora d'Andorra a França, Cristina Rodríguez.

Martí ha fet el trajecte fins a Foix amb Cazeneuve, el qual s'ha compromès a concretar, en un termini de tres mesos, el full de ruta que seguirà França per a continuar amb la millora de la RN20. Martí ha assegurat que es podrien invertir fins a 200 milions d'euros -que se sumarien a les inversions que ja s'han previst en el marc del programa POCTEFA- i que permetrien fer el desdoblament de Tarascon, estabilitzacions i eixamplaments en d'altres punts, l'habilitació de zones per a la col·locació de cadenes, i actuacions per reduir el risc de despreniments de rocs i d'allaus que donaran continuïtat a la col·locació de proteccions que es durà a terme gràcies al projecte de finançament europeu. El cap de Govern ha afegit que en un futur més llunyà, es pot parlar del desdoblament de les poblacions de Merens i de Sensat, i tot i que no es podrà desdoblar tota la carretera fins al Pas de la Casa, sí que es podrien fer eixamplaments en alguns punts.

D'aquests 200 milions d'euros, el 50% l'assumirà l'estat francès, mentre que en el termini de tres mesos s'hauria de concretar la participació de la regió i del departament. De la seva banda, Martí s'ha compromès davant del primer ministre a participar econòmicament en aquestes millores, en el marc dels programes POCTEFA.

D'altra banda, el cap de Govern també ha parlat amb el primer ministre sobre la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, i Martí ha assegurat que Cazeneuve li ha “refermat el suport indiscutible de França”.