Compartir

El Departament d'Estadística ha facilitat aquest dilluns les dades del comerç exterior del mes de novembre, que mostren un increment de les importacions, que han estat per valor de 127,52 milions d'euros, del l'11,3% respecte al mateix mes de 2015, mentre que les exportacions (7,13 milions d'euros) han baixat un 13,6%. Cal destacar els increments dels grups de joieria i farmàcia-perfumeria, i els descensos dels grups d'energia i construcció.

Pel que fa a l'acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.218,60 milions d'euros, el que suposa un i increment del 3,9% respecte al període anterior, en què les importacions en valor van ser de 1.172,73 milions d'euros. Cal dir que sense el capítol de l'energia, les importacions augmenten un 6,6% en comparació al període anterior. La causa és que totes les partides, excepte el d'energia presenten creixements, i destaquen les joies i el transport. De gener a novembre d'enguany, el total d'importacions és de 1.109,93 milions d'euros, amb un creixement del 4,7% respecte al mateix període de 2015, amb pujades de les joies i el transport i una baixada significativa de l'energia. 

Pel que fa a les exportacions, durant el mes de novembre han representat un valor de 7,13 milions d'euros, el que suposa un descens del 13,6% respecte al període anterior. Les partides exportades que destaquen pel seu creixement són les d'industrial, el de construcció i el capítol diversos. En canvi, els grups de begudes i tabac, combustibles i joieria han patit descensos.

Pel que fa a l'acumulat dels darrers dotze mesos, les exportacions han representat un valor de 88,37 milions d'euros, amb un creixement del 8,9% respecte a l'acumulat del període anterior, en què les exportacions en valor van ser de 81,13 milions d'euros. Destaquen, pel seu creixement, les partides d'industrial, joieria i transport. D'altra banda, baixen de manera significativa les partides de combustibles i begudes i tabac. Des de principi d'any, el total d'exportacions és de 82,28 milions d'euros, amb un augment del 10,4% respecte al mateix període de 2015, també amb pujades dels grups industrial i transport, i davallades dels grups de combustibles i begudes i tabac. 

Finalment, pel que fa a les importacions mensuals expressades en dades ajustades, és a dir, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l'any en què ens trobem, mostren una tendència estable en les variacions intermensuals dels darrers dos mesos, amb un creixement en aquest últim mes de novembre d'un 0,2%. Les variacions intermensuals de les exportacions, expressades en els mateixos termes, mostren una tendència a la baixa en els darrers cinc mesos, tot i experimentar un petit augment en aquest últim mes, situant-se en un 1% negatiu.