Compartir

Segons les darreres dades disponibles, Andorra situa la prevalença de sobrepès entre infants d'11 i 12 anys, en un 16%, una xifra que l'Administració pretén reduir amb la implementació d'iniciatives que promoguin els hàbits saludables, com el camí que, segons ha avançat el ministre, es podrà recórrer a peu o en bicicleta a partir de la propera primavera. El recorregut s'iniciarà a Coll de Jou de Sant Julià i acabarà al port de Siguer, a la vall de Sorteny, ambdós indrets estan “àmpliament documentats” com a punts d'entrada i sortida de refugiats de guerra, ha dit el ministre. La travessa passarà per Sant Julià, la Margineda, pel camí del Rec fins a Escaldes, la Massana, per una zona urbana fins a Ordino i recorrerà la Ruta del Ferro fins a Sorteny.

“Volem fer aquest camí atractiu, sobretot per a la gent jove, i per això implementarem fites a cada quilòmetre que, a través d'una aplicació per a dispositius mòbils, plantejaran reptes i al·lusions als Drets Humans a tots els usuaris que el vulguin fer servir”, ha explicat Àlvarez. Des del Ministeri també han volgut donar contingut a un fet històric ocorregut a Andorra el segle passat: l'acollida de refugiats, del sud els que fugien de la Guerra Civil espanyola, i del nord els que ho feien de la Segona Guerra Mundial. Des de l'aplicació per a mòbils també es recordaran alguns episodis relacionats amb aquests esdeveniments.

La aplicació geolocalitzarà els usuaris i els proposarà “reptes culturals i mediambientals”. També es reconeixerà les persones que completin els 30 quilòmetres. Govern i Comuns s'implicaran en aquest projecte, que barreja esport, cultura i noves tecnologies, i que serà presentat a la Conferència d'Alt Nivell de la Regió Europea de l'OMS, que se celebrarà a París els propers 7 i 8 de desembre. “L'OMS ha vist que el camí compleix tots els requisits que demanen i ens ha convidat per presentar-lo”, ha explicat Àlvarez.

Des del Ministeri plantegen un segon Camí Saludable dels Drets Humans, que també ha estat documentat com a ruta d'entrada de refugiats, que aniria des de la Rabassa fins a la vall d'Incles, passant per Canillo i Encamp.