Compartir

“El Basket Beat és una proposta que pretén acompanyar les persones d'un entorn desfavorit en el seu creixement personal a través d'aprendre i crear música amb pilotes de bàsquet”. D'aquesta manera defineix Josep Maria Aragay el taller que al llarg d'aquests darrers cinc dies, en el marc del programa socioeducatiu 'Comunitat i impacte social' de la Fundació ONCA ha dut a terme tant al Centre Penitenciari com amb joves en risc d'exclusió social.

L'experiència ha estat molt positiva i, al Centre Penitenciari, Aragay l'ha qualificat com “d'increïble”, ja que la càrrega emocional en aquests espais en què les persones estan privades de llibertat “es potencia”. Aragay ha destacat el fet que aquesta activitat hagi permès “per primera vegada” el treball de preventius, penats i dones en la mateixa proposta i la voluntat és que aquesta iniciativa pugui tenir continuïtat. El director del Centre Penitenciari, Francesc Tarroch, també s'ha mostrat molt satisfet de com s'ha desenvolupat la proposta en la qual han pres part una vintena d'interns ja que ha posat en relleu el fet que els hagi permès “estar junts” i aconseguir “una cohesió” que no existia i precisament aquesta relació entre els interns és el que ha destacat. I un dels interns que ha pres part en el Musica't-Basket Beat, José Osorio, ha qualificat la iniciativa de molt positiva perquè en certs moments l'ha fet sentir com si no estigués dins la presó. “M'ha fet sentir com si fos lliure”, ha manifestat, afegint que espera que pugui tenir continuïtat perquè més persones que es troben privades de llibertat en puguin gaudir.

A la tarda han estat els joves i els educadors els protagonistes mostrant a les autoritats i al públic assistent el que han après en aquests cinc dies de feina. La responsable del projecte 'Comunitat i impacte social', Queralt Prats, ha posat en relleu que l'experiència ha servit per “acostar la música a tothom i possibilitar altres metodologies per apropar-se a l'art”. Ha manifestat que, pel retorn que ha rebut, el projecte ha servit per treballar un seguit de valors com “la companyonia”. “Hem arribat sols i hem sortit un grup”, ha manifestat Prats que li han comentat els participants. A l'últim, la cap de l'Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, ha remarcat l'intercanvi, la socialització que ha permès aquest treball. Hi han participat 13 professionals i set joves i conclou que els ha permès “deixar de banda el jo per aprendre a formar grup”. Ara l'objectiu és que la iniciativa tingui continuïtat.