Compartir

El Govern ha donat aquest dimecres el vistiplau al reglament relatiu a l'ús del segell de control i garantia de qualitat controlada d'Andorra. Es tracta del primer segell d'aquestes característiques que s'aplica a un producte diferent de la carn i estableix les condicions que han de complir els vins que es vulguin acollir a aquest segell. El director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, ha posat en relleu que aquest segell suposarà un “reforç” a la feina que estan fent aquests cellers i a les expectatives de futur que tenen i també perquè puguin gaudir de més facilitats en el mercat exterior i puguin guanyar en visibilitat. Les previsions, ha assenyalat, és que quatre cellers, que estan produint unes deu referències, s'hi puguin acollir. Aquest segell ja es podrà aplicar a la verema d'aquest 2016.

Així, tal com ha explicat Riba, l'objectiu és “permetre als cellers disposar d'una eina” que doni “contingut” a un seguit de garanties i aconseguir, d'aquesta manera “un valor afegit” per a la seva producció i alhora promoure la diversificació de l'activitat agrària. El reglament, tal com ha remarcat, té dos vessants, un que recull la part administrativa per a la sol·licitud d'aquests segells i un segon amb les prescripcions tècniques dels vins, és a dir, com s'ha de fer el conreu, les condicions tècniques i sanitàries dels locals, o el procés de vinificació. Els productors hauran de demostrar analíticament que compleixen un seguit de paràmetres que s'analitzaran. De moment, s'ha decidit que no hi hagi limitacions quant a les varietats sempre que tinguin “un rendiment acceptable”, i pel que fa als processos, no es limiten però sí que es fa, per exemple, un control dels productes fitosanitaris. Pel que fa a l'exportació d'aquests vins, Riba ha incidit que amb aquest segell es “facilita”.

D’altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat aquest dimecres els ajuts al foment de la producció de productes de qualitat controlada de l'1 de juliol del 2016 al 30 de setembre del 2016 per un import global de 60.715 euros. I també, els ajuts per al foment al dall dels prats corresponents a l’any 2016 per un import de 374.966 euros. Es beneficien d’aquestes ajudes prop de 70 titulars d’explotacions agràries.