Compartir

El debat sobre polítiques socials i seguretat social al Consell General ha continuat aquesta tarda amb fins a quatre intervencions del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i els consellers dels diferents grups parlamentaris. En concloure el debat que aquest divendres ha de donar pas a les propostes de resolució dels diferents grups parlamentaris, Espot ha destacat el “tarannà” en què s'havia desenvolupat i l'ha qualificat com a “enriquidor i positiu” per confrontar models diferents, especialment el de Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata. Ha afegit que espera que hi hagi punts d'encontre. El ministre ha anunciat que la cartera de serveis socials ja està enllestida i que la setmana que ve es farà arribar a les entitats socials i també s'ha mostrat obert a analitzar possibles punts discriminatoris envers els autònoms tal com han denunciat els grups de l'oposició.

D'aquesta manera, en el debat d'aquesta tarda els consellers de l'oposició han incidit en les demandes formulades durant el matí afegint-ne de noves. La consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, ha posat en relleu que més enllà del servei d'atenció domiciliària es plantegi una atenció comunitària, a la qual cosa el ministre s'ha mostrat favorable. Pel que fa al conseller del Partit Socialdemòcrata Pere López ha incidit en què s'inclogui en la cartera de serveis sanitaris la podologia i els serveis lligats a la fibromiàlgia; que no es penalitzi “les malalties de llarga durada”; que es revisi certes situacions que es dóna amb els autònoms que creu que són injustes, un fet que el ministre s'ha compromès a revisar en el marc dels canvis en la cotització dels autònoms que ja va anunciar. López també ha demanat que es deixi sense efecte l'obligatorietat d'haver cotitzat cinc dels sis darrers anys per poder tenir dret a determinades prestacions. Pel que fa al fet que hi hagi gent que té dificultats en l'accés a la sanitat, Espot ho ha negat afegint que “no han deixat ningú en l'estacada”

De la seva banda, la consellera liberal Judith Pallarés, ha insistit en la necessitat que es creï una finestreta única per a les demandes d'ajuda, que s'agilitzin els tràmits i que es facin canvis en les ajudes d'habitatge. Espot li ha respost que la proposta de donar l'ajuda primer i després fer les comprovacions escaients és complicada i s'ha compromès a avaluar millores en la tramitació i també en habitatge, tenint en compte que s'està elaborant un nou reglament. A l'últim, la consellera demòcrata Patrícia Riberaygua ha reiterat la “responsabilitat” aplicada en les mesures que s'ha impulsat i el conseller Carles Jordana ha retret, com també ho ha fet Espot, que des de l'oposició es parli d'afegir noves prestacions o apujar per exemple les pensions sense tenir en compte com s'ha de finançar.