Compartir

Arran de la pregunta del conseller general d'SDP Víctor Naudi demanant els motius pels quals el cap de Govern va mantenir en el càrrec el minsitre Jordi Alcobé després d'haver reconegut que havia violat la Llei de Govern, Toni Martí ha admès que es va equivocar no acceptant la renúncia que li va presentar el passat 13 d'octubre i ha assumit la responsabilitat “d'haver deixat passar aquestes tres setmanes”, fins que finalment Alcobé va presentar la seva dimissió irrevocable feta pública dissabte passat.

El cap de Govern ha justificat que en un primer moment el mantingués en el càrrec perquè, al seu entendre, compaginar una relació professional amb BPA amb el seu càrrec de ministre no va influir en la seva dedicació al Govern i tampoc suposava un conflicte d'interessos. Martí considera que la Llei de Govern estableix aquesta incompatibilitat per configurar el càrrec de ministre com a activitat de dedicació plena i per evitar conflictes d'interessos, però ha assegurat que en el cas d'Alcobé “no hi va haver ni un problema ni l'altre”, perquè “ningú no podrà dir que la dedicació del ministre fos insuficient, ja que en les últimes dècades hi ha pocs ministres amb el balanç de feina feta que pot presentar ell”. Tampoc hi veu un conflicte d'interessos perquè quan es va haver de fer front a la crisi de BPA, Alcobé va fer confiança a les decisions del Govern malgrat que mantingués una relació personal amb els dirigents de l'entitat. “Alcobé ha tingut clar en tot moment on estava l'interès general per sobre de l'interès particular”.

El conseller general Víctor Naudi ha retret al cap de Govern que durant la sessió d'aquest dijous hagi parlat en tot moment del compliment de les lleis i que, en canvi, Martí hagi estat incomplint la llei mantenint Jordi Alcobé en el càrrec durant tres setmanes. En aquest sentit, Naudi li ha demanat que reconegués aquest incompliment i que demanés excuses, acusant-lo de ser un mal exemple i de crear un precedent envers la ciutadania.

Davant d'això, Martí ha dit que no pensava demanar excuses sinó explicar la veritat del que va passar. Així, ha admès que es va equivocar, i ha explicat que Jordi Alcobé el va trucar mentre ell estava a la Cimera Iberoamericana per reafirmar-se en la seva decisió inicial perquè “des del començament ell tenia clar que havia de plegar”. “Dijous passat en vam parlar en profunditat, divendres vaig informar al Govern i dissabte ho vam fer públic”, ha afegit. “Potser vaig fer un mal judici”, ha reconegut, mentre que en canvi, Alcobé “sí que va saber llegir millor la situació que jo”, “va tenir més lucidesa que el mateix cap de Govern”. Així, Martí ha assumit “la plena responsabilitat de deixar passar aquestes tres setmanes”, tot reconeixent que “l'hauria hagut d'escoltar des del primer dia i no vaig fer-ho”.