Compartir

Tal com ha fet públic Jordi Cinca, en el comunicat, els mandataris iberoamericans demanen “posar fi a una situació colonial” tal com ha estat definida per les Nacions Unides, i insten els governs d'Espanya i del Regne Unit a reprendre les negociacions bilaterals i assolir una solució definitiva a la qüestió de Gibraltar, en el sentit de la declaració de Brussel·les subscrita entre els dos països l'any 1984 i a la llum de les resolucions de l'assemblea general de l'ONU. La declaració també afegeix que els caps d'Estat i de Govern “prenen nota” de la proposta presentada per Espanya el passat octubre davant de les Nacions Unides, i reiteren que cal acordar una solució que sigui beneficiosa per a totes les parts, així com per al desenvolupament econòmic de la zona.

Tot i que el comunicat va ser proposat per Espanya, Cinca ha assegurat que “és molt curós en ser molt neutre” i que, per tant, no es posiciona ni a favor d'Espanya ni del Regne Unit ni es pronuncia sobre quina ha de ser la solució concreta a la situació. El ministre ha afegit que la declaració es remet a tot el que ja ve dient l'ONU sobre aquesta qüestió i que va ser subscrit pels dos països implicats l'any 1984. 
Cinca ha fet aquestes declaracions després que Socialdemocràcia i Progrés critiqués que posicionar-se a favor d'Espanya en aquest conflicte podia condicionar les relacions d'Andorra amb el Regne Unit i trencar la tradicional equidistància de la diplomàcia andorrana en qüestions internacionals.