viernes, 14 agosto 2020 2:31

La responsable de salut mental creu que cal millorar el tractament comunitari i la detecció precoç

La cap d'equip de Salut Mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Gemma Garcia Parés, creu que dos dels aspectes sobre els quals cal incidir és la “lluita per un tractament comunitari i l'abordatge precoç” de la malaltia mental ja que ha posat en relleu que quan abans es detecten aquests problemes el resultat és millor no només per al malalt sinó també per al seu entorn. Considera que el servei de rehabilitació comunitària que s'ha posat en marxa per als joves s'ha d'estendre també als adults i que un altre dels reptes, a més llarg termini, és no haver de derivar els malalts fora del país.

Així ho ha posat en relleu en el marc dels actes que han servit per commemorar el Dia mundial de la salut mental i que han consistit en una xerrada del psicòleg de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) Xavier Sumarroca que ha parlat de les addiccions a les noves tecnologies. En aquest context Garcia Parés ha posat en relleu que una de cada quatre persones pot acabar desenvolupant un problema de salut mental, com la depressió o trastorns d'ansietat, que són els més freqüents i també ha posat en relleu el fet que amb la crisi aquests problemes hagin augmentat. Considera que el que cal és potenciar el tractament comunitari de tal manera que els malalts mentals es puguin integrar a la societat i, en el cas d'Andorra, considera que el servei de rehabilitació comunitària s'ha de fer extensiu als adults, integrant també el treball d'altres departaments del Govern perquè s'aconsegueixi una “millor relació” de la persona amb la societat. També creu que, a la llarga, totes les persones que estan sent derivades a l'estranger haurien de poder ser ateses al país ja sigui a través de pisos socials o d'una residència assistida.

L'acte d'aquest dilluns al vespre ha estat organitzat per l'Associació de Familiars per la Salut Mental a Andorra (AFMMA) i el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. Des de l'associació, la seva presidenta, Rosa Lluís, ha destacat que lluny de vèncer l'estigma els malalts han de veure com encara és molt present en la societat i especialment en el món laboral. És per això que reivindica que hi hagi millores en aquest sentit, “que estigui ben estructurat” i que es vetlli pel “dret al treball” perquè els malalts puguin rebre el suport necessari, la preparació, per poder aconseguir una feina.

Addiccions a les noves tecnologies
En la conferència Sumarroca ha posat en relleu que cada vegada són més les persones que consulten per una addicció a les noves tecnologies, si bé no és la més freqüent encara. Aquestes consultes són més habituals entre els joves que, de fet, sembla el col·lectiu més vulnerable. D'aquesta manera l'expert ha dit que més enllà dels abusos, hi ha altres riscos associats com poder ser “l'assetjament” o “accedir a continguts que no són recomanables”. Els símptomes que poden fer alertar l'entorn que hi ha algun problema és que la persona dediqui molt de temps a les noves tecnologies en detriment de l'oci o que s'allunyi dels amics i que experimenti “canvis emocionals”. Tot i que no hi ha un perfil predeterminat, són més susceptibles de desenvolupar una addicció les “persones impulsives” que tenen tendència a “la recerca de sensacions i amb l'autoestima baixa”. Després de la xerrada ha tingut lloc un aperitiu patrocinat per la Fundació Aurora Fornés Padreny i amenitzat pel duet Jonhy Marchan i Oriol Vilella.

Artículos similares