Quantcast

L'obra 'Interiors' de Natàlia Solà recull els poetes andorrans més destacats amb música, dansa i les veus de Jonaina Salvador i Lluís Sintes

El sotsdirector general de Banca País d’Andbank, Josep Maria Cabanes, i el cònsol major de La Massana, David Baró, han anunciat aquest dimecres al migdia la representació de l’obra 'Interiors' de la compositora Natàlia Solà. Cabanes ha mostrat la satisfacció de participar en el patrocini de la representació, “quan se’ns va plantejar, va ser un gran plaer perquè va coincidir amb un precedent: al 1993 vam col·laborar amb 'El despertar de les aigües' i ara ens tornem a retrobar”. Des de l'entitat financera s'ha destacat l’impuls i la trajectòria de Natàlia Solà, compositora i pedagoga musical, a més de la promotora de la primera escola de música del país. Solà, que va arribar al país al 1958, segons l'alt càrrec d’Andbank, “forma part de la història del país”.

El cònsol major de La Massana ha explicat que en plantejar-se l’espectacle, “en quatre minuts vam veure que havia d’estar a Les Fontetes, molt convençuts”, posant en relleu la qualitat de les instal·lacions i la voluntat del Comú a posar-les a disposició del país. Baró ha ressenyat l’autora de l’obra 'Interiors' com a pianista i també una vessant no tant coneguda: poetessa, que va ser reconeguda al 1987 amb el Premi Grandalla amb el poemari 'Intensament blancs i grocs'. A 'Interiors', segons Baró, la compositora hi reflecteix les dues passions, la música i la poesia, perquè és una “enamorada de l’expressió artística en general”, que ha qualificat de “llarga i intensa trajectòria artística”, combinant diferents disciplines i buscant la transmissió de sentiments i emocions. Les lletres de l’espectacle les posen els poetes andorrans més destacats; les veus, la soprano Jonaina Salvador i el baríton Lluís Sintes, i comptarà amb el moviment i la participació de l’Escola Líquid Dansa. A més, al piano s’hi comptarà amb Pau Damià Riera.

Solà ha recordat que l’obra té origen i idea amb Xavier Plana, mestre de l’escola espanyola, i autor d’un llibre de poetes andorrans. 'Interiors' ja havia estat representada fa uns anys amb gran èxit amb actuacions “al paranimf de la Universitat de Barcelona, a l’Ateneu, al Liceu, o fins i tot a la Universitat de Tòquio”, tal i com ha destacat Solà. L’espectacle que inclou 11 poemes compta amb obres d’Antoni Morell, Marc Tintoré, Esteve Albert, Joan Salarich, Orobitg Carné, Riberaygua de Santa Coloma, Josefina Obiols i el mateix Xavier Plana. A més amb una aportació de Miquel Martí i Pol, de qui Solà ha destacat que “era un gran enamorat d’Andorra”. 
  
La compositora ha explicat que l’obra busca l’expressió del poema, destacant que l’obra és per a un públic que “estimi el país” i com una mostra de l’andorranitat. L’espectacle, que es portarà a Barcelona, compta per primera vegada amb la soprano Jonaina Salvador, de qui Solà va ser professora de música i que ha qualificat com “un gran talent andorrà”. L’espectacle que s’havia dissenyat i fet al 2001 a quatre veus, per qüestions pressupostàries s’ha reduït a dues veus. Per a Solà, que compta amb 82 anys, la representació és part d’una nostàlgia d’un passat professional que el divendres 30 de setembre La Massana reviurà. Com a compositora, ha estat autora del ballet simfònic 'El despertar de les aigües', sobre poemes d’Esteve Albert i del cicle 'Interiors', que musica poemes d’autors andorrans i catalans; i també ha escrit moltes cançons infantils així com himnes i altra música diversa.

Comentarios de Facebook