Compartir

La tramitació de l'acord entre Andorra i la Unió Europea per evitar l'evasió fiscal i facilitar l'intercanvi automàtic d'informació entre ambdues parts, que substituirà l'actual Acord en matèria de fiscalitat dels rendiments de l'estalvi, ha viscut aquest dimarts un pas més. I és que el consell de la Unió Europea ha aprovat el conveni. Tal com informa l'agència EFE, l'acord ampliarà l'intercanvi automàtic d'informació financera per “evitar que els contribuents ocultin capital dels seus ingressos o actius pels quals no s'han pagat impostos”, segons el consell de la UE.

El text, que consisteix en un protocol d'esmena de l'Acord en matèria de fiscalitat dels rendiments de l'estalvi en forma de pagaments d'interessos, va ser signat el passat 12 de febrer i entrarà en vigor l'1 de gener del 2017. A Andorra aquest text es troba a tràmit parlamentari i les esmenes es poden presentar fins al 4 d'octubre. Posteriorment a la seva aprovació, Andorra haurà de dipositar l'instrument de ratificació a la UE per completar el tràmit. En paral·lel, el Consell General també ha d'aprovar la llei que ha de regular l'intercanvi automàtic d'informació.

Cal recordar que quan al febrer es va signar aquest acord el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, el va qualificar com d'èxit en el camí cap a la transparència i per garantir que “tots els governs puguin obtenir els seus ingressos legítims i que tots els ciutadans i empreses paguin la seva part proporcional”.

“L'acord contribuirà a les mesures dràstiques contra l'evasió d'impostos, exigint als estats membres de la UE i a Andorra l'intercanvi d'informació de manera automàtica”, tal com assenyala el consell de la UE en un comunicat.

Aquest text esmena l’acord signat el 2004 entre el Principat d’Andorra i la Comunitat Europea sobre la fiscalitat dels rendiments de l’estalvi per adaptar-lo als nous estàndards internacionals de transparència en matèria fiscal. Comporta com a tret essencial el compromís d’Andorra i de la Unió Europea d’intercanviar informació de manera automàtica sobre els comptes financers dels seus residents respectius.