Quantcast

El juliol ha estat càlid i sec a la meitat sud del país

El Servei Meteorològic i el CENMA han publicat les dades climàtiques corresponents al mes de juliol, en les quals destaca la calor superior a la mitjana de l'època, sobretot a la meitat sud del país, on va ploure per sota del que és habitual. Durant els primers vuit dies del mes la falca anticiclònica de les Açores aportava flux de vent del nord que va afovorir les petites tempestes, encara que restringides al nord.

El dia 7 a la nit, però, van arribar uns nuclis tempestuosos que van créixer al sud de Catalunya i i van afectar amb més intensitat el sud, i el dia 10, el pas d’un front fred en alçada va fer augmentar la inestabilitat a partir del migdia i va provocar fortes tempestes al nord. A partir d’aquest dia un centre d’altes pressions es va escindir de l’anticicló de les Açores enviant vent del nord que va fer baixar notablement les temperatures i va arribar al seu mínim el dia 13. Aquest mateix centre d’altes pressions es va continuar movent cap a l’est, fet que va provocar vents sud i va fer pujar les temperatures per sobre dels 30ºC a bona part del país. Seguidament, però, va tornar la falca anticiclònica fins al dia 28 deixant unes temperatures més suaus i algunes tempestes de tarda. El dia 30, un nou moviment de l'anticicló va deixar pas a una massa d’aire càlida del nord d’Àfrica que anava acompanyada de pols en suspensió, però l'endemà l’anticicló es va tornar a situar més a l’est, enviant un aire més fresc provinent del nord d’Europa. 

Així, la temperatura mitjana d’aquest mes de juliol ha estat uns 2ºC més alta de l’habitual al fons de les valls, mentre que a l’alta muntanya ha estat propera a la normal per a l’època de l’any. L’anomalia positiva de temperatures als fons de les valls ha estat més notable amb les màximes que amb les mínimes, fet que es pot relacionar amb l’efecte de les illes de calor urbanes. Al llarg del mes hi ha hagut dos augments de temperatures, així com tres descensos que han fet rel·laxar la sensació de calor. El primer màxim de la temperatura es va registrar el dia 19, amb 34ºC de màxima al Roc de Sant Pere i 35,5ºC a la Borda Vidal; el segon el dia 30, quan es van registrar 34,5ºC de màxima al Roc de Sant Pere i 35ºC a la Borda Vidal. Va ser aquest dia quan es van registrar les temperatures més altes del que es porta d’estiu a gairebé totes les estacions del Principat.

Comparat amb el mes de juliol de l’any passat, a més que no s’ha arribat a registrar valors tan alts, la principal diferència és que la calor no ha estat persistent. Tot i així, a les estacions de la central hidroelèctrica de FEDA i Engolasters se situa dins dels 10 juliols més càlids des del 1950. En aquest sentit, a l’estació de la presa de Ransol s’ha registrat el 12è juliol més càlid amb una temperatura mitjana de 15,97ºC, quan la mitjana és de 14,64ºC; a Engolasters ha estat el 9è més càlid amb 18,24ºC de mitjana, mentre que la mitjana és de 17ºC, i a la central hidroelèctrica de FEDA, on la mitjana és de 18,45ºC, ha estat el 8è més càlid amb 20,16ºC de mitjana. 

El primer descens de temperatures, i el més fort, va tenir lloc entre els dies 13 i 15. Aquest últim dia es van registrar -2,9ºC de temperatura mínima a l’estació d’Envalira (2.513 metres) i -3,9ºC a l’estació de les Fonts d’Arinsal (2.681 metres). El segon descens es va produir entre els dies 22 i 25. Encara que el descens no va ser tan marcat com l’anterior, es va arribar a 1,3ºC de temperatura mínima a l’estació de les Fonts d’Arinsal.

Precipitacions

Pel que fa a les precipitacions, val a dir que les tempestes han afectat més la meitat nord d’Andorra. En aquest sentit, al sud del país només s’han registrat quatre dies de precipitació, mentre que al nord se n’han registrat onze. Al sud, la tempesta que va deixar una quantitat de precipitació mes important va ser la del dia 7 a la nit, quan es van recollir 19,3 milímetres a l’estació de la Borda Vidal, dels quals 15,2 van caure en només 30 minuts. Aquest mateix dia només es van recollir 8,8 milímetres a Envalira. Al nord, cal destacar la tempesta del dia 10, quan es van recollir 57 milímetres a l’estació de Sorteny.

Així, l’anomalia de precipitació al sud del país s’ha situat al voltant del 60% i al nord, en canvi, l’anomalia ha sigut del 190% a Sorteny, on s’han registrat 163 milímetres, gairebé el doble de l’habitual. No obstant això, aquesta anomalia no s’ha produït a tot el nord del país pel caràcter tempestuós de tots els episodis de precipitació. Al nord-est, l’anomalia ha estat al voltant del 110%. 

Comentarios de Facebook