Quantcast

AM.- El grup Miscelánea XVIII-21 transporta l'obra de Bach al so de l'orgue i l'oboè d'amor

El XVII Festival Internacional Orgue&nd proposa per aquest dissabte a la nit, a l'església parroquial de la Massana, la fusió sonora de dos instruments, l'orgue i l'oboè d’amor, partint de la inspiració musical d'un geni com Johann Sebastian Bach. El que es trobarà el públic assistent, tal com ha avançat aquest divendres al migdia l'organista Saskia Roures, que juntament amb Francisco Gil formen el grup Miscelánea XVIII-21, “serà un programa íntegre de Bach basat en les transcripcions, ja que no hi ha repertori original per orgue i oboè d'amor ni de Bach, ni de pràcticament cap artista del barroc”. Serà per tant una proposta singular per redescobrir el genial músic en un entorn idíl·lic com és l'església massanenca, amb el so imponent de l'orgue de Joaquín Lois.

Les transcripcions, tècnica que significa “traslladar el llenguatge o missatge inicialment pensat per a un instrument o formació a un altre, però afegint petites diferències partint dels elements idiomàtics de l'instrument receptor”, tal com ha explicat Roures, són “l'excusa meravellosa per elaborar un repertori de concerts per oboè i orgue”, aquest darrer fent el paper d'orquestra. Una de les obres que es podrà sentir dissabte està transcrita pel propi Bach, però també n'hi ha de Roures (seguint la manera del mestre, ha assegurat), i per un autor francès del segle XIX.

Miscelánea XVIII-21 fa cinc anys que va néixer i, de fet, “va ser el concepte de la transcripció el que ens va unir”, ha explicat l'organista. El nom es deu a que són dos músics “multiinstrumentistes” i “perquè tenim molt interès en la música contemporània”.

No obstant això, Roures ha reconegut que el que té més sortida en l'actualitat és la música antiga. “Dins del que ha afectat la crisi el món de la cultura, el sector de la música antiga és el que més moviment té pel que fa a festivals”, ha afirmat, exposant que el fet de no necessitar una orquestra darrera en redueix els costos i això agrada els organitzadors.

Roures, que ja va venir a una anterior edició del Festival Orgue&nd però sense el seu company Francisco Gil, ha assegurat que aquest esdeveniment “està molt ben considerat a tot el món organista” i que a Espanya, “és un dels festivals referents”. També ha explicat que, a banda de la seva actuació a Orgue&nd, festival patrocinat per la Fundació Crèdit Andorrà, col·laboraran a Andorra en un disc de música de cambra i d'orgue que està preparant Ignacio Ribas, director del certamen. Gravaran una obra a l'església de Sant Esteve.

Comentarios de Facebook