Compartir

El Festival Internacional Orgue&nd arriba a la XVII edició i ho fa amb un seguit de novetats, entre les quals destaca un concert, amb el qual s'obre la cita, que es farà a l'aire lliure. A més a més, dos dels recitals que s'oferiran serviran per commemorar els 25 anys de l'orgue de Sant Esteve. Altra novetat serà una conferència que oferirà l'organista i metge Cédric Meckler, el 19 d'agost a les 18 hores al Centre Cultural La Llacuna i que se centrarà en els mecanismes cerebrals implicats en el control del gest musical.

Així, el Festival arrencarà el dia 10 d'agost a les 22 hores amb el concert de Raul Prieto que incorpora dues novetats, una que es farà a l'aire lliure, a la plaça de la Vall d'Andorra la Vella i la segona que l'intèrpret utilitzarà un orgue virtual, que reprodueix els sons enregistrats en orgues “històrics”, tal com ha detallat el director artístic de la cita, Ignacio Ribas. Aquest concert es fa amb col·laboració del Comú d'Andorra la Vella en el marc de la capitalitat de la cultura iberoamericana.

El segon concert serà el 13 d'agost i anirà a càrrec del grup Miscelània, amb Saskia Roures a l'orgue i Francisco Gil a l'oboè d'amor i tindrà lloc a l'església de la Massana. Sota el títol 'Bach canta!' oferiran obres triades del repertori de Bach amb un so molt íntim que ofereix l'oboè d'amor, tal com ha detallat Ribas.

El tercer recital tindrà lloc el 17 d'agost a Andorra la Vella i servirà per commemorar els 25 anys de l'orgue de Sant Esteve amb dos artistes de molt nivell, segons Ribas, Jan Vermeire i Alain de Rudder, orgue i trompeta, respectivament. Oferiran un “contrast” entre la música dels segles XVIII i el XXI i estrenaran tres peces a Andorra de Noël Goemanne, Ignacio Ribas i Naju Hakim.

El segon concert de commemoració de l'aniversari de l'orgue de la capital tindrà lloc el 20 d'agost a càrrec d'Olivier Vernet i Cédric Méckler, que tal com s'ha exposat, el dia anterior farà una xerrada. Oferiran un programa titulat 'Passió!' amb obres que giren al voltant de la cultura hispanoamericana, de Falla, Albéniz o Piazzolla.

I el cinquè concert serà el 22 d'agost a l'església parroquial d'Escaldes-Engordany, a càrrec d'Aaron Ribas i David Palanca al clavecí. Han previst un repertori que va des del Renaixement als nostres dies sota el títol 'Quan els teclats canten'. De fet, i tal com ha destacat Ribas, tots els concerts s'emmarquen sota el títol 'Càntics', per fer “cantar els instruments”.

L'arxiprest de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, ha exposat que amb aquest Festival el que es pretén és oferir una proposta “cultural, artística i lúdica” alhora que es promou el Principat i es fa “efectiva la riquesa cultural del país”. A banda dels cinc concerts es continuaran oferint les portes obertes per conèixer els tres orgues en què els artistes interpretaran els diferents repertoris, el de Sant Esteve, el de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany i el de la Massana, ja que l'any passat aquesta iniciativa va tenir molt bona acollida. La cita compta una vegada més amb el patrocini de la Fundació Crèdit Andorrà.