Compartir

El Govern ha informat que una delegació del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha participat en la reunió de llançament del projecte AGUAMOD, a la Seu central del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Madrid, després que els socis del projecte proposessin a Andorra beneficiar-se dels resultats i dels productes del projecte. 

La 5a etapa del Programa INTERREG SUDOE (període 2014-2020) ha programat el projecte AGUAMOD liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques d'Espanya, el Centre Nacional de Recerca Científica de França i la Universitat de Castella-la Manxa, amb diversos socis com ara, i entre d'altres, la Universitat del País Basc, l'Institut Superior Tècnic-IST de Portugal, l'IRSTEA a França, la Universitat de Cadis, l'Institut Nacional d'Investigació Agrària i Veterinària de Portugal o la Universitat Politècnica de València.
  
Durant els seus 36 mesos de durada prevista, el projecte pretén integrar el conjunt de territori de l'espai sud-oest Europeu per tal de donar respostes a qüestions com són com millorar la gestió dels recursos hídrics europeus en època d'estiatge, quanta aigua s'utilitza, quins usos se'n fa, com poden afectar aquests usos a la seva qualitat o com serà aquesta afectació en un context de canvi climàtic.

Així mateix, es desenvoluparan eines i metodologies comunes que han de contribuir a millorar la gestió dels recursos hídrics en contextos d'estiatge i de canvi climàtic, i a anticipar les futures necessitats socials i ambientals a efectes de conciliar-les. El projecte AGUAMOD, sense cost directe per Andorra, disposa d'un pressupost FEDER d'1.594.044,00 euros, i ha estat el millor valorat dels projectes presentats a l'eix prioritari 5è relatiu al Medi Ambient i eficiència dels recursos. 

El Programa de Cooperació Territorial de l'Espai Sud-oest Europeu (SUDOE) dóna suport al desenvolupament regional a través del cofinançament de projectes transnacionals per mitjà del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). S'estructura en 5 eixos prioritaris: la investigació i innovació, la competitivitat de les PIMES, l'economia baixa en carboni i la lluita contra el canvi climàtic, el medi ambient i l'eficiència de recursos. Les regions elegibles són fins al moment sis regions del sud-oest de França, totes les comunitats autònomes espanyoles excepte les Canàries, les regions continentals de Portugal, Regne Unit (Gibraltar) i el Principat d'Andorra.