Compartir

Els consellers de la Comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme han assistit aquest divendres al matí, a porta tancada, a la compareixença del ministre d'Administració pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, que a la vegada és president del consell d'administració d'Andorra Telecom. El motiu, explicar detalladament davant dels consellers les diverses incidències que ha patit Andorra Telecom el darrer mes, començant per una avaria pròpia el passat 20 de juny i acabant pels diversos atacs 'hackers', el darrer del passat 16 de juliol. Pel que fa a l'avaria, Alcobé ha explicat que s'ha fet una aposta molt forta per orientar-se cap a la fibra, i ha reconegut que potser s'ha “volgut anar més ràpid que els altres” pel que fa a les inversions inicials, fent referència als països veïns de França i Espanya, en paraules de la consellera socialdemòcrata i presidenta de la comissió, Rosa Gili. A la vegada, el ministre també ha apel·lat a la “mala sort” el dia que van patir l'avaria, per aspectes relacionats amb els operadors amb els que treballen. Era la fase final de tot el procés i res feia pensar, vistes les actuacions anteriors, que havia d'anar malament.

Per tot plegat, Alcobé ha informat davant la comissió que farà falta inversió per renovar el material i perquè situacions com aquestes no es tornin a repetir.

Aquesta inversió també es destinarà a prevenir el sistema de telecomunicacions dels atacs 'hackers', que vulneren la seguretat i operativitat d'Andorra Telecom mitjançant enviaments massius d'informació al servidor per saturar-lo. El darrer, de fa una setmana, va assolir un pic de 40 Gb/s. També per combatre els ciberactacs, s'està treballant en alguna mena de canvi legislatiu “encarat a protegir les nostres instal·lacions”. Es troba tot, però, en un punt “molt embrionari”, ha explicat Gili, i no se'n vol parlar massa per evitar més vulnerabilitats del sistema.

El grup socialdemòcrata s'ha mostrat satisfet amb la compareixença d'Alcobé. “Reconeix la incidència i els problemes que han tingut”, i destinaran inversió perquè no torni a passar, ha destacat Gili. La consellera també exposat, igual que ho ha fet Alcobé, que el fet que Andorra sigui un país petit i que hi hagi un monopoli de la comunicació fa que “potser ens queixem més”, en el sentit que la població no es pot canviar de companyia.