Compartir

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que les monedes d'euro de col·lecció de l'emissió del 2015 s'han començat a distribuir aquesta setmana, concretament a 12 empreses numismàtiques andorranes i a 204 més de 22 països diferents. Dels 40.000 estoigs de col·leccionista, 4.500 ja han estat adquirits per empreses andorranes i 32.610 per professionals internacionals; i de les 85.000 monedes de 2 euros commemoratives del 25è aniversari de l'Acord duaner, així com de les 85.000 que commemoren els 30 anys de l'accés al vot als 18 anys, en els dos casos se n'han distribuït 9.000 a professionals andorrans i 71.930 a estrangers.

Cinca ha destacat que en aquesta ocasió, la distribució per numismàtics andorrans i forans s'ha fet al mateix temps, per evitar que les empreses del país poguessin envair mercats forans. A més, també ha avançat que ja s'ha encunyat l'emissió d'euros andorrans del 2016, per un valor de 2,8 milions d'euros, i que ja s'han començat a posar en circulació. Aquesta tercera emissió s'ha focalitzat en monedes d'un euro, mentre que pel que fa a les monedes commemoratives encara no se n'ha decidit la temàtica. Amb tot, amb l'objectiu de recuperar la normalitat després dels retards inicials, es preveu que les monedes de col·leccionista del 2016 ja es puguin distribuir a finals d'any o principis del 2017, tot i ser conscients que serà un esforç per als distribuïdors, ja que hauran rebut tres remeses d'anys diferents de monedes de col·leccionista durant el mateix any.

El ministre ha destacat que les monedes es distribueixen únicament a professionals que acreditin que són un comerç autoritzat per a aquesta activitat, i ha afegit que de cara a propers anys analitzaran si mantenen el sistema d'obrir la distribució a tots els numismàtics interessats o, per contra, s'assignen a un sol distribuïdor com fan alguns països, per alleugerir la logística que suposa per al Govern.

En relació a les acusacions fetes per un numismàtic espanyol apuntant a l'existència d'un possible mercat negre a Andorra, Cinca ha reconegut que com que les monedes són limitades, quan hi ha més demanda que oferta es produeixen tensions en els preus, però ha assegurat que aquests estan regulats pels professionals als quals s'han distribuït, alhora que ha defensat el sistema equitatiu de repartiment. El ministre ha conclòs que sempre hi haurà l'atractiu pel fet de ser una tirada curta, però ha afegit que “l'enrenou que es va crear l'any 2014 ha quedat absolutament diluït” i que “estem dins de la normalitat”.